open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Policija u Beogradu nije dopustila skup podrške Navalnyju
Srbijanska policija nije u subotu popodne dopustila da se u Beogradu održi skup podrške ruskom opozicionom vođi Alexeyu Navalnyju, pravdajući to epidemiološkim mjerama.
24.01.2021. u 11:23
get url
text

Demonstranti su se u Beogradu pokušali okupiti na dan kada su se diljem Rusije održavale demonstracije na koje je Navalny pozvao svoje pristaše nakon što je prošli vikend uhapšen pri povratku iz Njemačke u Rusiju. Policija je na protestima u Rusiji uhapsila je više od 1.500 ljudi, prenosi Hina.

Demonstrante ispred hrama Svetog Save u centru srbijanske prijestolnice policajci su legitimirali i zatražili da se raziđu, jer skup nije prijavljen i zbog toga što je prema epidemiološkim mjerama zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su učesnici skupa.

Okupljeni su se potom uputili pred ambasadu Rusije, gdje je im je policija ponovo zabranila okupljanje. Demonstranti su nosili poruke "Sloboda za Navalnyja", kojima se diljem svijeta od ruskih vlasti traži da oslobode opozicionog vođu, uhapšenog ranije ove sedmice nakon što je na aerodrom Šeremetjevo doletio iz Njemačke, uz obrazloženje da je prekršio uvjetnu kaznu.

Navalny je u Njemačkoj bio na liječenju od posljedica pokušaja trovanja za koji brojne zapadne zemlje smatraju odgovornima ruske vlasti, što Kremlj uporno odbacuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.