open-navfaktor-logo
search
A sada spektakl...
Policija trenira strogoću a od VSTV-a ni razglednice ni pisma: Čemu demonstracija sile kad se uhapšeni sami jave Tužilaštvu?
Na leđa! - naređivala je svojevremeno državna tužiteljica Diana Kajmaković pripadnicima SIPA-e kada bi krenuli da stave lisice i izvedu iz sudnice Zijada Turkovića, nakon što bi zbog nepoštivanja suda bio odstranjen s ročišta, što se nerijetko dešavalo.
02.06.2023. u 09:22
get url
text
get url
text

Turkoviću se u to vrijeme sudilo kao vođi zločinačke organizacije koja je bila optužena, a kasnije i osuđena, za brutalne likvidacije i trgovinu stotinama kilograma droge.

Ne zna se ko je nedavno izdao slično naređenje pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, kada su na isti način, s lisicama, nekome naprijed, a nekom i na leđima u prostorije sarajevske policije i Kantonalnog tužilaštva dovođeni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka te Općine Alma Destanović, bivši gradonačelnik Sarajeva i ambsador u Kataru Abdulah Skaka, bivši načelnik Ilidže i ambasador u Maleziji Senaid Memić.

"Demonstracija sile", najčešći je komentar koji se tih dana mogao pročitati na društvenim mrežama, čak i od onih koji nisu simpatizeri spomenutih bivših i aktuelnih sarajevskih funkcionera i njihovih stranaka.

Mnogi su se zapitali zar je baš bilo potrebno da se dvojica ambasadora, od kojih je jedan teži srčani bolesnik, a koji su se, kako se moglo čuti na ročištima za pritvor, dobrovoljno odazvali na poziv Tužilaštva, "spengaju" i vodaju kao da su u najmanju ruku teški razbojnici, reketaši ili ubice.

Posebno je upečatljivo bilo vidjeti sekretarku Općine Stari Grad, ne baš krupnu ženu, koju su u Tužilaštvo doveli, žargonski rečeno "za glavu".

FOTO: DŽ.K./Radiosarajevo.ba

Javnost je sličnoj demonstraciji sile imala priliku svjedočiti i jučer tokom nastavka akcije "Start" kada su naoružani dugim cijevima i sa fantomkama na glavama pripadnici Federalne uprave policije okružili zgradu Općine Stari Grad, a kako bi njihove kolege inspektori mogli pretresti kancelarije državnih službenika zaposlenih u Općini, sigurnosno apsolutno neinteresantnih osoba.

Sličnoj situaciji svjedočili smo prije nekoliko godina kada je zbog muljanja s fiktivnim angažiranjem studenata, pohapšeno "pola" Sarajeva. Pod optužbom za pranje novca tada je sarajevska policija uhapsila veliki broj vlasnika sarajevskih firmi, obrta, ugostiteljskih objekata...

Nakon što su fotografije objavljene u medijima, stigla je reakcija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koje je tada sugerisalo Tužilaštvu KS, a koje je onda sugerisalo sarajevskoj policiji, da nema potrebe na takav način, kao razbojnike, privoditi ljude kojima su na teret stavljena krivična djela iz oblasti privrednog kriminala.

Ovoga puta očigledno, niko ni u VSTV-u nije našao za shodno da reaguje, iako se i u ovim slučajevima radi o djelima zloupotrebe položaja i ovlaštenja, pranja novca, primanja i davanja dara... Nije se javio niko ni od dežurnih zaštitnika ženskih prava da reagira na način privođenja Alme Destanović.

Za slična djela, naprimjer, prije šest godina hapšeni su bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, njegov tadašnji savjetnik Dragan Mioković, te nekadašnji član NO BH Telecoma Kemal Kačapor.

Nadležni su tada saopćili da se sumnjiče da su zloupotrebom položaja omogućili sticanje nezakonite koristi od oko milion maraka. Kurteš, Mioković i Kačapor nisu žene, ali ipak nijedan od njih prilikom privođenja nije imao lisice uopće, a kamoli na leđima.

Sličnoj demonstraciji sile nismo mogli svjedočiti ni kada je Admir Arnautović Šmrk, ranije osuđivani narkodiler, sa svojom grupom iz službenog policijskog vozila izvukao Eldina Mulića, nakon čega su ga pretukli "na mrtvo ime". Kako je tada pisala Istraga, a što je za taj portal potvrđeno i iz MUP-a KS, Šmrk tada nije uhapšen, već je kulturno zamoljen da se javi u policijsku stanicu, što je on i učinio, a potom po naredbi tužioca, pušten na slobodu. 

Sva trojica bivših sarajevskih (grado)načelnika, nakon hapšenja, prebačena su u KPZ Zenica jer, navodno, u pritvorskoj jedinici sarajevskog KPZ-a, nema mjesta.

Hadžibajrić će u pritvoru provesti najmanje još desetak dana, budući da mu je jednomjesečni pritvor određen 12. maja. Dan poslije, određen je pritvor i Memiću, dok je Skaka u Zenicu upućen prošle sedmice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.