open-navfaktor-logo
search
Odgoda
Policija traži Salihovića po Sarajevu: Početak suđenja Sefiću pomjeren za 12 sati
U prvostepenom postupku Sefić je bio osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći
03.07.2019. u 10:39
get url
text

Suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom za smrt studentica Selme Agić i Edite Malkoč, a koje je trebalo početi u 10 sati u Kantonalnom sudu u Sarajevu, pomjereno je za 12 sati, jer se na ročištu nije pojavio jedan od optuženih Sefićevih pomagača Amar Salihović.

Sudija Igor Todorović naložio je njegovo privođenje na ročište. 

Salihovićev advokat Rusmir Karkin je kazao da nema kontakt s klijentom, jer često mijenja brojeve telefona, a poziv za ročište je uredno primio. 

Sefić se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč i Selma Agić u oktobru 2016. godine u Sarajevu.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ranije je djelimično uvažio žalbe Tužilaštva, branilaca optuženih i punomoćnika oštećenih izjavljene na prvostepenu presudu u ovom prtedmetu.

Istovremeno, Vrhovni sud FBiH ukinuo je nepravomoćnu presudu od 26. septembra 2018. godine i predmet vratio sarajevskom Kantonalnom sudu na ponovno suđenje. Sudskim vijećem ponovo predsjedava sudija Igor Todorović, koji je u prvostepenom postupku Sefića osudio na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Istom presudom, Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za krivično djelo - pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

U istom predmetu, Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, optuženi su da su pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, a Saud Nišić za pomoć Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Ukoliko sudski policajci ne uspiju pronaći Salihovića i dovesti ga na ročište, Vijeće će biti primorano odgoditi suđenje.

Podsjećamo, prvostepeni postupak pratile su brojne odgode i to mahom zbog nepojavljivanja optuženih, pa čak i pojedinih advokata, zbog čega je sudija Todorović u par navrata braniocima izricao i novačane kazne. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.