Srijeda, 12.08.2020.

Sarajevo

Policija traži kažnjavanje organizatora okupljanja u Titovoj, iz SABNOR-a to nazvali "političkim pritiskom"

FOTO: ARHIV

Savez antifašista i boraca NOR-a BiH (SABNOR BiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv njegovih čelnika, navodeći "da su svjesni da se radi o političkom pritisku te da vjeruju da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno".

- Danas su predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić i potpredsjednik Nijaz Skenderagić obaviješteni da je Druga policijska uprava, Policijska stanica Centar, podnijela Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu u periodu 1941-1945. godina - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, radi se o komemorativnoj šetnji održanoj 16. maja u Sarajevu (Marijin dvor) u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali.

Iz SABNOR-a BiH podsjećaju kako se čelnici ove asocijacije terete za - narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa i za dolazak učesnika na protestnu šetnju, na kojoj se, kako se navodi, nisu pridržavali važećih naredbi Federalnog štaba CZ-a koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance, te što nisu spriječili učesnike komemorativne šetnje da odu na lokalitet ulice Maršala Tita.

U zahtjevu se predlaže da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornim te da se im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa zakonom.

- Svjesni da se radi o političkom pritisku, vjerujemo da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno - navodi se u saopćenju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh