open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Policija traži kažnjavanje organizatora okupljanja u Titovoj, iz SABNOR-a to nazvali "političkim pritiskom"
Savez antifašista i boraca NOR-a BiH (SABNOR BiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv njegovih čelnika, navodeći "da su svjesni da se radi o političkom pritisku te da vjeruju da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno".
02.07.2020. u 16:15
get url
text

- Danas su predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić i potpredsjednik Nijaz Skenderagić obaviješteni da je Druga policijska uprava, Policijska stanica Centar, podnijela Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu u periodu 1941-1945. godina - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, radi se o komemorativnoj šetnji održanoj 16. maja u Sarajevu (Marijin dvor) u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali.

{$galerijaFotografija}

Iz SABNOR-a BiH podsjećaju kako se čelnici ove asocijacije terete za - narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa i za dolazak učesnika na protestnu šetnju, na kojoj se, kako se navodi, nisu pridržavali važećih naredbi Federalnog štaba CZ-a koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance, te što nisu spriječili učesnike komemorativne šetnje da odu na lokalitet ulice Maršala Tita.

U zahtjevu se predlaže da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornim te da se im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa zakonom.

- Svjesni da se radi o političkom pritisku, vjerujemo da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno - navodi se u saopćenju.

Antifašisti - 16. 5. 2020.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.