open-navfaktor-logo
search
Saslušano troje
Policija se oglasila: Banjalučki novinar, urednici i jedna nepoznata osoba osumnjičeni za povredu tajnosti postupka
Banjalučka policija oglasila se povodom današnjeg saslušanja dvojice urednika Blica i Srpskainfo i novinara Nikole Morače kojem je oduzet mobilni telefon.
24.02.2023. u 22:45
get url
text
Policija RS

Morača je saslušan danas na okolnosti tekstova čiji je autor, a u kojem je pisao o krivičnom djelu silovanje koje je prijavljeno u Banjoj Luci. Traženo mu je da oda svoj izvor, a nakon što nije pristao, saopćeno mu je da je osumnjičeni u ovom predmetu i oduzet mu je telefon.

VEZANI TEKST - Banjalučki novinar policiji odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni

Pored Morače, policija je saslušala i urednike ovih medija Sinišu Trkulju i Borisa Lakića.

Iz policije navode da pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka preduzimaju istražne mjere i radnje protiv NN službenog lica i trojice pomenutih novinara i urednika, a čije su inicijale naveli, zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Za sada nepoznato službeno lice se sumnjiči da je "učinilo dostupnim podatke iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli dati u ovoj fazi postupka, dok se Morača sumnjiči da je napisao tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli objaviti, a Trkulja i Lukić osumnjičeni su da su "svojim odborenjem učinili dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju".

Iz policije dodaju da su sva trojica osumnjičenih po nalogu postupajućeg tužioca OJT Banja Luka pozvani u svojstvu osumnjičenih da daju izjavu u Policijskoj upravi i odazvali su se pozivu. Navode i kako je Morača dao izjavu u prisustvu svog advokata, a kao "neistinite tvrdnje" navode "da je na njega vršen pritisak da oda svoj izvor".

- Tako nešto može potvrditi i sam advokat - dodaju iz policije.

Saopćeno je i da mu je po nalogu postupajućeg tužioca, a u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, privremeno oduzet mobilni telefon koji je "dobrovoljno predao policijskim službenicima, te je predmet odmah deponovan u Osnovnom sudu u Banjoj Luci".

- Još jednom ponavljamo, krivično djelo koje mu se stavlja na teret nije zbog kako on navodi odbijanja da oda svoj izvor i navodnog njegovog postupanja po novinarskim postulatima.

Po nalogu postupajućeg tužioca prema osumnjičenom su preduzete mjere i radnje zbog sumnje da je počinio krivčno djelo povreda tajnosti postupka u kojem se jasno navodi sankcija za onog ko neovlašteno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili drugog nadležnog organa proglašeno kao tajna - saopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.