open-navfaktor-logo
search
Potraga za dokazima
Policija pretresa Zavod zdravstvenog osiguranja i sve domove zdravlja u USK
Pripadnici Sektora kriminalističke policije, uz podršku policijskih službenika svih policijskih stanica na području USK vrše pretrese službenih prostorija i pokretnih stvari svih domova zdravlja na području USK, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.
06.02.2020. u 13:38
get url
text

Pretresi se rade na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Bihaću, a prema uputama i direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva USK.

- Pretresi se provode s ciljem pronalska i oduzimanja dokumentacije iz navedenih ustanova zbog osnovane sumnje u počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlaštenja iz člana 383 stav 3 KZFBiH i krivičnog djela prijevara u službi iz člana 385 KZFBiH - saopćeno je iz MUP-a Unsko-sanskog kantona. 

Kako saznajemo, zasad još nema uhapšenih, a istražuju se određene pronevjere, a između ostalog sporni su i neki putni nalozi. 

- Riječ je o koordiniranim akttivnostima na području cijelog kantona. Cilj je izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na prijevoz pacijenata sanitetskim vozilima van područja Unsko-sanskog kantona. Radi se o procesnoj radnji dokumentovanja u postupku istrage - kazala je za Faktor glasnogovornica Tužilaštva USK Irena Marjanović Čavkić.  

FOTO: RTV USK (ARHIV)

Dodala je da se radi o istrazi koja traje već pet mjeseci.

- Za danas nisu planirana lišenja slobode eventualnih osumnjičenih osoba - precizirala je Marjanović Čavkić. 

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona Elvedin Sedić, na press konferenciji održanoj u septembru prošle godine govorio je, između ostalog, o zloupotrebi santitetskog prijevoza što je, kako je naveo, prouzrokovalo štetu u visini od 250.000 KM.

FOTO: RTV USK (ARHIV)

- Na temelju slučajnog uzorka, u jednom domu zdravlja naložio sam kontrolu i ustanovljeno je da imamo oko 50 posto fiktivnih putnih naloga. Dakle, vozilo istih registarskih oznaka, istog dana u isto vrijeme s različitim vozačima krenulo je s jednog mjesta iz Unsko-sanskog kantona, a istovremeno je drugi vozač iz Sarajeva krenuo nazad u Unsko-sanski kanton. Nakon provedene kontrole u dva doma zdravlja u Bosanskoj Krupi i Bihaću, utvrdili smo da je više od 60 posto takvih putnih naloga. Nastala šteta samo u ova dva doma zdralja sumira se na 250.000 KM. Cijenimo da je ukupna šteta na godišnjem nivou preko milion i tri stotine hiljada konvertibilnih maraka koje ćemo tražiti da se vrate ovom Zavodu, a u narednom periodu ćemo propisati jasnije kontrole i tražiti da se putni nalozi popunjavaju na zakonit i legalan način, te da se poštuju pravila ovog Zavoda koja se tiču sanitetskog prijevoza - obrazložio je tada Sedić, dodavši kako smatra da su ovo prilično alarmantni podaci koji su utvrđeni za samo dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.