open-navfaktor-logo
search
Po nalogu tužilaštva
Policija pretresa kuće optuženih Thacija, Veselija i Selimija na Kosovu
Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu saopćila su da je u toku sprovođenje operacija Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu.  
06.11.2020. u 10:39
get url
text

Kako se navodi, operacije Specijalizovanog tužilaštva odvijaju se uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX). Podrobnije informacije će biti dostavljene uskoro. Kosovski mediji prenose da je u toku pretres kuća optuženih Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i kancelarija Demokratske partije Kosova.

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu objavila su 5. novembra optužnicu protiv Hashima Thacija, Kadrije Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija "koji su 4. i 5. novembra nakon hapšenja dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu".

Kako se navodi, sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova je 26. oktobra 2020. potvrdio optužnicu protiv Hashima Thacija, Kadrije Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija. U ponedjeljak, 9. novembra, u 11 sati bit će održano prvo pristupanje sudu Jakupa Krasniqija u sudnici Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu.

Potvrđena optužnica navodi da su se ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci osoba i progoni vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999.

- Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u sjevernoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i osoba koje nisu učestvovale u neprijateljstvima. Žrtve su osobe za koja se podozrijevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova, i to Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK, Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i osobe koje su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važile za protivnike OVK - navodi se u optužnici.

Potvrđena optužnica navodi da su Hashim Thaci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se smatralo da su protivnici OVK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.