open-navfaktor-logo
search
Dugotrajna istraga
Policija otkrila pravog vlasnika: Njemačka zaplijenila najveću rusku superjahtu na svijetu!
Njemačke vlasti zaplijenile su najveću superjahtu na svijetu nakon što je opsežna istraga pokazala da je superluksuzna jahta u vlasništvu sestre sankcioniranog ruskog oligarha Ališera Usmanova.
14.04.2022. u 20:44
get url
text
Ruska jahta

Njemačka savezna policija je u četvrtak zaplijenila 600 miliona dolara vrijednu jahtu Dilbar, nakon više sedmica mukotrpne istrage da se kroz zapetljanu mrežu offshore kompanija, razotkrije pravi vlasnik, prenosi Jutarnji list.

Jahta plovi pod zastavom Kajmanskih otoka i registrirana je na kompaniju na Malti, obje su države porezne oaze gdje svjetsku ultrabogataši skrivaju svoje bogatstvo.

Njemačke su vlasti objavile kako je na koncu ustanovljeno da jahta pripada Usmanovovoj sestri, Gulbakhor Ismailovoj.

Usmanov, telekomunikacijski magnat u čijem su vlasništvu i 68 miliona dolara vrijedna rezidencija Beechwood House u Londonu i palača iz 16. stoljeća u Sutton, pod sankcijama je Ujedinjenog Kraljevstva od prošlog mjeseca. Milijarder koji je vlasnik udjela u nogometnim klubovima Arsenal i Everton, već je od ranije pod sankcijama SAD-a i EU-a.

Ismailova i još jedna njihova sestra, Saodat Narzieva, također su na udaru sankcija. Britanske su vlasti kazale kako je Usmanov "indirektno prenio sredstva Ismailovoj te je ona tako postala vlasnicom jahte Dilbar".

I Evropska unija je objavila da su značajna sredstva prebačena njegovoj sestri Saodat Narzievoj, uključujući i jednokratnu isplatu od tri miliona. Usmanov također posjeduje račun u švicarskoj banci na kojem su stotine miliona dolara.

Sa 15.917 tona, Dilbar je najveća motorna jahta na svijetu kad je u pitanju težina, a posadu obično čini 96 ljudi te može ugostiti 24 osobe u 12 apartmana. Dizajnirao ju je britanski stručnjak za superjahte Andrew Winch koji je zamislio i zatvoreni, 25-metarski bazen (najveći bazen na nekoj privatnoj jahti na svijetu), saunu, sobu za masažu, kino i dva helidroma.

Brod od 156 metara, koji je na opsežnom remontu u luci u Hamburgu u Njemačkoj, prošli je mjesec pregledala policija. Međutim, njemačke vlasti opovrgnule su tadašnje novinske napise da je brod zaplijenjen.

U četvrtak je njemačka kriminalistička policija na Twitteru ipak objavila da je "brod pod sankcijama te da ga se može legalno zaplijeniti". Također su kazali kako brod ne može biti "prodan, iznajmljen ili založen".

Kad je kupljen 2016. godine, brod Dilbar je koštao 600 miliona dolara, a izgradio ga je njemački brodograditelj Lürssen za što su mu trebala 52 mjeseca.

Ta je kompanija brod opisala kao "najkompleksniju jahtu koju su ikad izgradili i što se tiče dimenzija i tehnologije".

U vrijeme porinuća Dilbera, izvršni direktor brodogradilišta, Peter Lürssen, kazao je:

- Dilber ima najnapredniju sigurnosnu tehnologiju na svijetu. No priče koje čujete o tome da ima i proturaketni obrambeni sistem su obična glupost.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.