open-navfaktor-logo
search
Problemi s migrantima
Policija obilazi raskrsnice i tržne centre: Identitet im je teško utvrditi, iz migrantskih centara se vraćaju na ulice
Građani Sarajeva, baš kao i ostalih gradova u BiH, u posljednje vrijeme imaju velikih problema s migrantima, od nekih manjih incidenata koje s njima doživljavaju ispred tržnih centara, do ubistava u svom komšiluku.
02.09.2020. u 07:45
get url
text

U sarajevskoj općini Ilidža tokom tuče više osoba ubijen je migrant, te je nedugo nakon toga uhapšen 20-godišnji Marokanac koji se sumnjiči za njegovo ubistvo.

Prema statistikama MUP-a Kantona Sarajevo, od početka ove godine do kraja mjeseca jula, migranti su počinili 88 krivičnih djela, među kojima su četiri pokušaja ubistva, pet teških i pet lakših tjelesnih povreda, više krađa, teških krađa i njihovih pokušaja, dva krivična djela bludne radnje, te nekoliko razbojništava...

Građani nerijetko doživljavaju neugodnosti ispred tržnih centara, u tramvajima, na ulici. Prema riječima Mirze Hadžiabdića, glasnogovornika MUP-a KS, policija svakodnevno obilazi sve ulice i puteve na području Kantona Sarajevo, a posebno lokalitete ispred tržnih centara i raskrsnice u užem gradskom jezgru zbog prisustva migranata.

VEZANI TEKST - Ubistvo migranta na Ilidži: Marokanac zadržan na ispitivanju, drugi pušten na slobodu, bit će svjedok

- Također, svakodnevno se provode određene aktivnosti u smislu da se migrantu prevezu do postojećih migrantskih centara na području KS. Ono što je nama otežavajuća okolnost jeste da su ti migrantski centri popunjeni, te da se u vrlo kratkom vremenskom periodu dogodi da se migranti nađu na određenom lokalitetu sa kojeg su ih policijski službenici prethodno uklonili – kazao je Hadžiabdić.

Dodao je da se prijave građana, koje se tiču problema sa migrantima, najčešće odnose na određene pokušaje krađe, odnosno krađe, kao i prosjačenja.

- Policija, poštujući zakonom propisane procedure, postupa u tim slučajevima na način da po svakom pozivu izađe na teren, utvrdi da li ima eventualno počinjenog prekršaja ili krivičnog djela. Posebno otežavajuća okolnost je da migranti u velikoj većini slučajeva nemaju nikakvih identifikacionih dokumenata. Samim tim je otežavajuće provoditi bilo kakve prekršajne, odnosno krivične postupke, ali ova neka najteža krivična djela procesuiraju se u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, kao što je slučaj posljednje ubistvo od sinoć – istakao je.

Odgovarajući na pitanja da li među migrantima ima povratnika u činjenju krivičnih djela, Hadžiabdić je kazao da se i takvi slučajevi dešavaju, ali da policija u svakom slučaju postupa u skladu sa zakonom i iscrpljuje su sve one mogućnosti koje propisuje naše zakonodavstvo.

- Za osobe koje nemaju kod sebe dokumente i za koje nije moguće utvrditi identitet, provode se određene procedure kako bi se utvrdio njihov identitet i kako bi se procesuirale u skladu sa zakonom - naglasio je naš sagovornik.

Iz MUP-a KS su, navodi, zahvalni građanima na dosadašnjoj saradnji.

{$galerijaFotografija}

- Pozivamo građane na još bolju i tješnju saradnju sa policijom KS, da policiji prijavljuju slučajeve u kojima se krše propisi, odnosno vrše krivična djela, kako od migranata, tako i od bilo kojeg drugog pojedinca, kako bi policija na vrijeme reagirala i takve osobe koje su počinile krivična djela procesuirala u skladu sa zakonom – zaključio je Hadžiabdić.

Na osnovu Izvještaja Operativnog tima za pitanja migranata, a prema podacima IOM-a, na području Kantona Sarajevo u prihvatnim i imigracionim centrima u vremenskom periodu od januara do kraja jula boravilo je između 2.300 i 2.500 migranata. U prvih šest mjeseci ove godine, policajci MUP-a KS su zbog sumnje da su učestvovali u činjenju krivičnih djela uhapsili 40 migranata, 17 je predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dok je 27 predato Službi za poslove sa strancima.

- U izvještajnom periodu, policijski službenici kontrolisali su 3.409 migranata, od čega 1.623 nisu posjedovali registracijski obrazac, 153 je upućeno Službi za poslove sa strancima radi registracije, 141 je predat Službi za poslove sa strancima, 2.770 migranata je smješteno u imigracione centre i nad 30 migranata izvršena je kriminalističko-tehnička obrada – navodi se u polugodišnjem izvještaju MUP-a KS.

Tokom mjeseca jula 2020. godine policija je provela ukupno devet akcija, kontrolisano je 110 migranata, od čega 84 nisu posjedovali registracijski obrazac, četiri su upućena Službi za poslove sa strancima radi registracije i 87 migranata je smješteno u prihvatne centre na području Kantona Sarajevo.

Migranti, 01.09.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.