open-navfaktor-logo
search
Huliganski obračuni
Policija o neredima u Hercegovini: Oko 70 "Ultrasa" Sarajlijama napravilo "čeku" na Balinovcu
MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasio se jutros saopćenjem za javnost u kojem su iznijeli detalje navijačkih nereda koji su se prekjučer dogodili u tom gradu, prilikom povratka navijača FK Sarajevo iz Ljubuškog, gdje su igrali prijateljsku utakmicu sa istoimenim nogometnim klubom.
24.01.2022. u 12:16
get url
text

- 22.01.2022.godine u 16.25 sati PU Mostar je obaviještena da je došlo do navijačkih nereda na području Ljubuškog , te da u Mostaru na lokalitetu Balinovac kod hotela Bevanda ima veće grupa "Ultrasa". Odmah su na lice mjesta izašli pripadnici policije i zatekli oko 70 maskiranih navijača "Ultrasa" koji su čekali navijače FK Sarajevo i koji su se oglušili na naredbe ovlaštenih službenih lica - navode u saopćenju.

U tom trenutku, kako se dalje navodi, naišla su tri vozila sa navijačima FK Sarajevo, koje odmah raznim predmetima napadaju "Ultrasi".

- Tom prilikom je jedno od ovih vozila odzada udarilo jednog navijača "Ultrasa", nakon čega su se vozila dala u bijeg. Povrijeđeno lice je M. D.(2004) iz Mostara, a konstatovane su mu lakše tjelesne povrede. Vozila sa navijačima FK Sarajevo su se dala u bijeg. Patrola policije u ulici KPK IV sustiže dva vozila sa oko desetak lica koji su tom prilikom oštetili službeno policijsko vozilo i nastavljaju da bježe, da bi ih, na području Bijelog polja policijska patrola sustigla i zaustavila - navode iz MUP-a HNK.

VEZANI TEKST - Navijački sukobi u Hercegovini: U Mostaru, nakon potjere, uhapšena trojka koja je autom nasrnula na mladića

Dalje navode da su tom prilikom uhapsili tri osobe iz sarajeva, E. T.(1987), S. T.(1983) i E. M.(1988).

- Daljnjim operativnim radom pripadnici policije su u ulici Braće Fejića pronašli još jedno vozilo koje je učestvovalo u navijačkim neredima na Balinovcu i uhapsili A. M.(1997), I. DŽ.(1993), A. Đ.(1996), F. H.(1996) i N. D.(1998), svi iz Sarajeva. Zbog ometanja i omalovažavanja policijskih službenika privedeni su R. Z.(1999) i M. T.(1995), oba iz Mostara a operativnim radom i radeći na prepoznavanju lica koja su učestvovala u navijačkim neredima, pripadnici policije su pronašli L. B. koji je kod sebe imao teleskopsku palicu i sjekiru, zatim M. A.(1993), T. N.(1999), F. I.(1997) i I. P.(1996), svi iz Mostara, kojima su izdati prekršajni nalozi - navedeno je u izvještaju MUP-a HNK.

MUP Zapadnohercegovačkog kantona u subotu je saopćio da im je u 15. 40 sati prijavljeno da je u blizini nogometnog stadiona Babovac u Ljubuškom, u ulicama don Ivana Musića i Ante Paradžika, došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, na način da je izbila tuča u kojoj učestvuje veći broj osoba.

Odmah po zaprimljenoj prijavi na mjesto događaja upućeni su svi raspoloživi policijski službenici.

VEZANI TEKST - Osam osoba uhapšeno nakon nereda u Mostaru, svi iz Sarajeva

Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se na stadionu odigravala nogometna utakmica između NK Ljubuški i FK Sarajevo, koja nije najavljena PU Ljubuški, a na mjestu događaja policijski službenici zatekli su veći broj nepoznatih osoba koje su sjedale u osobna vozila i udaljavale se u nepoznatom smjeru.

- Policijski službenici zadržali su četiri muške osobe, iste su legitimirane – utvrđeno je da se radi o K. K. (1990), S. B. (1983), K. K. (1980), svi iz Sarajeva, i M. D. (1975) iz Gračanice.

Navedene osobe dovedene su u službene prostorije PU Ljubuški gdje su alkotestirane, izvršenim alkotestiranjem utvrđeno je da se iste nalaze pod utjecajem alkohola. Također je utvrđeno da je nepoznata osoba ili više njih, na neutvrđen način, oštetila ulazna vrata i prozore na obiteljskoj kući koja se nalazi u blizini stadiona Babovac. Policijski službenici poduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju identificiranja i pronalaska ostalih sudionika opisanog događaja te u cilju dokumentiranja počinjenih prekršaja. Također, policijski službenici provjeravaju navode da je nepoznata osoba pucala u zrak iz vatrenog oružja - naveli su iz MUP-a ZHK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.