open-navfaktor-logo
search
U toku istraga
Policija o napadu na Harisa Matardžiju iz Visokog "jer je Srbin"
Policija Zeničko-dobojskog kantona radi na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti napada na osobu inicijala H. M. (1979) koji je prekjučer ujutro fizički napadnut u Visokom. Riječ je o napadu na Visočanina Harisa Matardžiju, kojeg su dvije osobe napale u dvorištu kuće u Visokom.
23.03.2021. u 13:44
get url
text

O ovom događaju izvijestio je RTRS, za koji je Matardžija, koji se predstavio kao Haris Jovan, naveo kako smatra "da je napadnut na kućnom pragu jer se izjašnjava kao Srbin, iako je iz miješanog braka Srpkinje i Bošnjaka".

Kako je javio RTRS, napadnut je dok je zatvarao garažna vrata, a napadači su ga, navodno, tukli palicama.

Iz MUP-a Zeničko -dobojskog kantona saopćili su da je Policijska stanica Visoko 21. marta u 11.05 sati obaviještena od osobe M. M. (1981) da su nepoznate osobe napale M. H. (1979), te da je zbog dobijenih povreda prevezen Službu hitne pomoći Visoko radi ukazivanja ljekarske pomoći.

- Odmah nakon zaprimljene dojave, na adresu koja je navedena u prijavi kao mjesto fizičkog napada, upućena je policijska patrola Policijske stanice Visoko, koja je obavila razgovor za zatečenim licima, fotografisala lice mjesta, te poduzela i druge potrebne mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima. Prilikom dokumentovanja ovog događaja, utvrđeno je da su u događaju, pored M. H. i M. A., učestvovali i S.E., rođen 1963. godine, i S.K., rođen 1989. godine, obojica iz Visokog, koji se sumnjiče za izvršenje ovog napada.

U saopćenju se dodaje i da je provjerama u Kantonalnoj bolnici Zenica utvđeno da su kod M. H. konstatovane lakše tjelesne povrede.

- Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika Policijske stanice Visoko na dokumentovanju ovog događaja, te se u tom smislu obavljaju razgovori u službenim prostorijama sa svim navedenim licima, nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama, prikupljenim dokazima i utvrđenim činjenicama, na nadležnost i daljnje postupanje - naveli su iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Iz policije napominju da su akteri ovog događaja, tačnije napadnuti M. H. te napadači S. K. i S. E., svi i ranije bili predmet postupanja visočke policije, te da se vode u evidencijama ove policijske stanice zbog počinjenih prekršaja i krivičnih djela, zbog čega su procesuirani u više navrata.

Nezvanično saznajemo da se, između ostalog, radi o djelima vezanim za zloupotrebu narkotika.

Nezvanično nam je također rečeno da policija u ovom slučaju nije utvrdila postojanje nacionalnog motiva, dok će sve ostale okolnosti biti utvrđene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.