Ponedjeljak, 11.12.2023.

Policija Kosova pokazala zaplijenjeni arsenal oružja dan nakon napada u selu Banjska

Nakon jučerašnjeg ubistva policajca Afrima Bunjakua, kod Banjske na raskrsnici puta u općini Zvečan na sjeveru Kosova i dalje patroliraju kosovski policajci.

Prema posljednjim informacijama, u selo Banjska, gdje je grupa naoružanih Srba jučer ubila kosovskog policajca, još nije dozvoljen ulaz.

Policija Kosova provela je protivterorističku operaciju protiv grupe koja je izvršila ubistvo kosovskog policajca.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xelal Svecla izjavio je da je zaplijenjeno jedno teško oklopno vozilo, 24 džipa, dva četverotočkaša 4x4, osam protivpješadijskih mina, 29 zolja, granate za minobacače, 150 komada dinamita, šest mitraljeza, 21 pancir, tri drona, 15 noćnih dvogleda, 32 radioveze, 115 vojnih uniformi, 6 satelitskih karti, tri topografske karte, 23 maske, 32 pametna telefona, 32 sim kartice.

Osim vojne opreme, istakao je, zaplijenjene su i velike količine prve pomoći, konzervirane hrane, lopata i krampi, motorki, te više od 20 mobitela.

Svecla je kazao da se među oružjem koje su zaplijenili na sjeveru nalazi oružje koje je 2021. godine bilo u posjedu srbijanske vojske.

Istakao je novinarima da je plan terorista propao, dodajući da su četverica napadača ubijena, a šesterica terorista nalaze se na liječenju u bolnici u Novom Pazaru.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ranije ponedjeljak, 25. septembar, Danom žalosti povodom jučerašnjeg ubistva policajca Afrima Bunjakua kod Banjske.

Oko tri sata iza ponoći 24. septembra, u Banjskoj u Zvečanu, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rashiti.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh