Već drugi slučaj

Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad mostarskog aerodroma

Objavljeno: 10.05.2019. u 17:45

Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljenja pilota

FOTO: ILUSTRACIJA

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokrenuo je operativne mjere za otkrivanje i pronalaženje lica ili objekata koji su usmjeravali laserske zrake prema avionu iznad Međunarodnog aerodroma Mostar te time ugrozili bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika.

Naime, kantonalni MUP zaprimio je prijavu od Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) o ometanju posade aviona laserskim zrakama na području Međunarodnog aerodroma Mostar, čime je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika koje mogu imati ozbiljne posljedice.

Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljenja pilota, a uvidom u BHANSA-inu bezbjednosnu bazu podataka utvrđeno je da je ovo drugi zabilježeni slučaj ometanja vazdušnog saobraćaja.

Iz MUP-a su istakli kako će se u cilju nesmetanog i bezbjednog odvijanja vazdušnog saobraćaja prema izvršiocima tog djela djelovati represivno u skladu sa zakonskim propisima.

 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije