Banja Luka

Osuđen zbog utaje, poslovao s Radončićem: Mišković najavio investicije u Sarajevu

Objavljeno: 21.03.2019. u 15:42 Autor: S. Ka.

Kompanija "Delta Real Estate" je upotrebnu dozvolu za tržni centar u Banjoj Luci dobila u "sudijskoj nadoknadi", nekoliko sati pred zvanično otvaranje, a mjesto u ovom centru imat će i restoran "Agape" koji je u vlasništvu porodice Milorada Dodika

FOTO: Srpskainfo

U Banjoj Luci je danas otvoren Tržni centar "Delta Planet", u vlasništvu kompanije "Delta Real Estate" kontraverznog biznismena iz Srbije Miroslava Miškovića. Otvorenju je prisustvovala svita iz Republike Srpske predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH i šefom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je, zajedno sa Miškovićem, ozvaničio početak rada ovog centra.

Ovom prilikom Mišković je najavio širenje posla i nove investicije, među ostalim, i u Sarajevu, gdje je, kako je rekao, kupljeno zemljište i čeka se poziv za početak gradnje.

Izgradnju zdanja u Banjoj Luci od početka prate brojne kontroverze. Kako piše Capital, kompanija "Delta Real Estate" je upotrebnu dozvolu za tržni centar dobila u "sudijskoj nadoknadi", nekoliko sati pred zvanično otvaranje. Podsjećaju i da je kamen temeljac za izgradnju tržnog centra "Delta Planet" postavljen 29. juna 2017. godine, a da je u decembru te godine Miškovič već izgradio dva sprata bez građevinske dozvole.

Građevinska inspekcija RS-a zatim je zabranila firmi "Delta Real Estate" dalju gradnju "Delta Planeta" i naredila da u roku od dva mjeseca poruši dvije bespravno podignute etaže, ali je naknadno "Delta" u gradsku kasu uplatila rentu od 2,6 miliona KM i dobila dozvolu. Za gradnju bez dozvole "Delta" je kažnjena sa mizernih 5.500 KM, a rješenje o rušenju dvije nelegalne etaže je poništeno.

Capital je ranije pisao i da je "Delta Real Estate" platila laktaškoj firmi "Lakting" 7,5 miliona KM za zemljište u Banjoj Luci na kojem je izgrađen šoping mol. Iako je ovo bilo državno zemljište na koje je prethodni vlasnik imao samo pravo  korišćenja, "Delta" je uspjela da se u Geodetskoj upravi RS upiše kao vlasnik i pored protivljenja Grada Banje Luke i Pravobranilaštva RS.

Možda je zanimljivo spomenuti i da će mjesto u poznatom tržnom centru imati i restoran "Agape" koji je u vlasništvu porodice Milorada Dodika.

Ime Miroslava Miškovića vezivalo se za više afera i nelegalnih poslova, a zbog malverzacija i utaje poreza nedavno je nepravomoćno osuđen u Srbiji na dvije i po godine zatvora. U Sarajevu je 2008. godine postao većinski vlasnik kompanije za proizvodnju i prodaju namještaja Standard, a mali dioničari vjeruju da je Mišković zajedno sa rukovodstvom preduzeća odgovoran za nestanak dvadesetak miliona maraka.

Mišković je poznat i kao osoba koja je bila bliska Slobodanu Miloševiću, a u poslovnoj vezi bio je sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Radončić i Mišković su 2007. godine u BiH osnovali kompaniju Prezident nekretnine, a kao vlasnici u registar su bili upisani Delta Real Estate Beograd, Radončićev Avaz Roto press, te off-shore kompanija registrovana na Belizeu "Vanity International Corporation". Informacije o stvarnom vlasniku te kompanije nisu poznate, ali je bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian svojevremeno s  njom povezao Radončićevog poslovnog partnera Nasera Kelmendija.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije