open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Policija dobila naredbu da zaustavi dalji priliv migranata u USK
Za 9 sati zakazan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK
24.10.2018. u 09:46
get url
text

Nakon što je iza ponoći u Bihaću blokiran Talgo voz sa 90 migranata kojima policija ne dozvoljava da se iskrcaju, iz MUP-a Unsko-sanskog kantona saznajemo da policija postupa po naređenju da se svi koji ulaze na područje USK vraćaju, odnosno da se onemogući dalji ulazak migranata na ovo područje.

- Postavit ćemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi s ulaskom novog broja migranata, sigurnosna situacija ovdje bila i definitivno narušena. Sve prevoznike u BiH ćemo o tome obavijestiti, kako bi prestali prevoziti migrante, koji neće moći ući na područje kantona - kazao je jučer komesar policije USK Mujo Koričić.

Na jučerašnjem sastanku koji su sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem održali premijer USK Mustafa Ružnić, policijski komesar Mujo Koričić, te predstavnici IOM-a, dogovoreno je da se najkasnije do danas definiše prostor za privremeni smještaj u Bihaću, sa strogim kućnim redom, kako bi se migranti sklonili sa ulice, iz parkova i privatnih smještaja te kako ne bi utjecali na sigurnosnu situaciju.

Na sastanku je također dogovoreno kako je neophodno kontrolisati cijelu rutu dolaska migranata u USK, tako što će od danas početi s radom prihvatni centar u bivšoj kasarni Ušivak u Hadžićima.

Saznajemo da bi ova grupa migranata koja se trenutno nalazi na stanici u Bihaću trebala biti upućena na ovu lokaciju.

Iz MUP-a nam je rečeno i da je danas za 9 sati zakazan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. Nakon toga će biti poznati dalji koraci koji će biti poduzimani.

Grupa od nekoliko stotina migranata još se nalazi na graničnom prijelazu Maljevac, gdje su proveli noć pod vedrim nebom. Oni su od jučer popodne pokušavali preći granicu, ali im to Granična policija nije dozvolila. Među njima su i žene i djeca, a policija pregovara s njima da se vrate u prihvatne centre gdje su bili smješteni, jer im prelazak granice neće biti dozvoljen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.