Uvjetni prestanak radnog odnosa znači da im je dat rok unutar kojeg ne smiju napraviti nikakvu drugu povredu radne discipline, no odluka još nije konačna jer sve stranke u postupku imaju pravo na žalbu Drugostepenom disciplinskom sudu u sjedištu Ministarstva.

Trojica hrvatskih policajaca još se neće moći vratiti na posao jer su početkom oktobra kad se u javnosti doznalo za taj slučaj, udaljeni s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

S dužnosti su udaljeni 8. oktobra te je protiv njih pokrenut disciplinski postupak nakon što je u medijima objavljen snimak na kojoj maskirane osobe odjevene u dijelove policijske uniforme tuku migrante na granici s BiH.

Direktor policije Nikola Milina tada je saopćio da su trojica policajaca udaljeni s dužnosti i da protiv njih slijedi disciplinski postupak, a nakon što je radna grupa otkrila da su na snimku službenici interventne policije.

Njihovo ponašanje ocijenio je kao težu povreda službene dužnosti koja ozbiljno šteti ugledu policije. Tada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su "postupali" u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme, kazao je Milina.