open-navfaktor-logo
search
Sastanak sindikalaca
Policajci u TK najmanje plaćeni u cijeloj Federaciji, i referenti primaju veći iznos
Policajac u Tuzlanskom kantonu ima osnovnu plaću koja iznosi 698 KM, plaća policajca Federalnog MUP-a iznosi 891 KM, a u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona 810 KM.
10.02.2021. u 14:59
get url
text
Sastanak predastavnika policijskih sindikata u Tuzli

Ovaj disbalans u primanjima policajaca bio je povod za sastanak policijskih sindikalaca iz cijele FBiH. Naime, predstavnici sindikata policajaca iz svih kantona FBiH bili su danas u Tuzli da bi dali podršku svojim kolegama u borbi za prava koja im pripadaju po zakonu.

- Policajci u TK imaju najniža primanja u FBiH. Plaća višeg referenta u MUP-u TK iznosi 783 KM, a policajca 698 KM, dakle referent ima gotovo stotinu maraka veću plaću od policajca - kaže Hasan Alić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a TK.

U TK još nije usvojen Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika, koji je na nivou FBiH usvojen prije 10 godina, a obaveza je bila da ga kantoni usvoje u roku od 90 dana. Također, policajci u TK nemaju potpisan ni kolektivni ugovor, iako je stari istekao u aprilu prošle godine.

Almir Salkičević, član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH, najavio je podnošenje krivične prijave protiv odgovornih ukoliko se Zakon o plaćama i naknadama policajaca ne usvoji, kako je naveo, "u razumnom roku".

- Krivičnu prijavu sam već sačinio. Zakon je u FBiH na snazi od 2010. godine i u njemu stoji da kantoni imaju 90 dana roka za usvajanje. Dakle, to je davno prošlo. Mi smo ljudi u sistemu i prvi koji moramo rješavati da svi dužnosnici obavaljaju posao u skladu sa zakonom - poručio je Salkičević.

Niko od sindikalaca, osim krivične prijave za zloupotrebu položaja protiv odgovornih, danas nije spominjao nikakve druge načine sindikalne borbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.