Ovaj disbalans u primanjima policajaca bio je povod za sastanak policijskih sindikalaca iz cijele FBiH. Naime, predstavnici sindikata policajaca iz svih kantona FBiH bili su danas u Tuzli da bi dali podršku svojim kolegama u borbi za prava koja im pripadaju po zakonu.

- Policajci u TK imaju najniža primanja u FBiH. Plaća višeg referenta u MUP-u TK iznosi 783 KM, a policajca 698 KM, dakle referent ima gotovo stotinu maraka veću plaću od policajca - kaže Hasan Alić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a TK.

U TK još nije usvojen Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika, koji je na nivou FBiH usvojen prije 10 godina, a obaveza je bila da ga kantoni usvoje u roku od 90 dana. Također, policajci u TK nemaju potpisan ni kolektivni ugovor, iako je stari istekao u aprilu prošle godine.

Almir Salkičević, član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH, najavio je podnošenje krivične prijave protiv odgovornih ukoliko se Zakon o plaćama i naknadama policajaca ne usvoji, kako je naveo, "u razumnom roku".

- Krivičnu prijavu sam već sačinio. Zakon je u FBiH na snazi od 2010. godine i u njemu stoji da kantoni imaju 90 dana roka za usvajanje. Dakle, to je davno prošlo. Mi smo ljudi u sistemu i prvi koji moramo rješavati da svi dužnosnici obavaljaju posao u skladu sa zakonom - poručio je Salkičević.

Niko od sindikalaca, osim krivične prijave za zloupotrebu položaja protiv odgovornih, danas nije spominjao nikakve druge načine sindikalne borbe.