open-navfaktor-logo
search
Potvrdio imam
Polaganje temeljca za islamski centar u Maljevcu u Hrvatskoj 1. maja
Svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu, Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj, bit će održana 1. maja 2023. godine, kazao je danas za Agenciju MINA Admir ef. Muhić, imam džemata Maljevac.
23.01.2023. u 14:31
get url
text

- Obznanjujem radosnu vijest iz džemata Maljevac na današnji mubarek dan - 1. redžeb 1444. godine po hidžri. Naime, dobili smo službeni termin za svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu. To je odlučeno na sjednici Mešihata. Smatram izuzetno važnim da ovu informaciju i  radosnu vijest obznanim danas, u danu s kojim smo ušli u odabrane mubarek dane i mjesece - kazao je efendija Muhić.

Svečanost će biti održana ispred postojećeg mesdžida u Maljevcu, na zemljišnoj parceli koja je predviđena za izgradnju islamskog centra. Ujedno taj dan je predviđen i za početak radova na izgradnji.

- Predstoji nam veliki angažman i ogroman trud da pripremimo ovu veliku i nesvakidašnju svečanost na ulazu u Evropsku uniju, u blizini granice Hrvatske i BiH. Zahvalan sam predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću kao i službama zadužene za graditeljstvo u Karlovačkoj županiji. Ponajprije hvala mojim džematlijama i vakifima koji svakodnevno rade i doprinose ovom za nas velikom projektu. U Medžlisu Islamske zajednice Karlovac s nestrpljenjem očekujemo ovu veliku svečanost koja će se upriličiti na 25. godišnjicu od osnivanja džemata Maljevac - naveo je on.

Dodao je da je islamski centar u Maljevcu potreba muslimana koji žive u Karlovačkoj županiji.

- U 176 kuća živi 1.000 vjernika muslimana u općinama Cetingrad, Vojnić i Topusko. Islamski centar će se prostirati na 434 m2. Munara će biti visoka 22,5 metra, a kupola visine 11,5 metara, s tri male kupole. Idejno rješenje uradila je arhitektica dr. Alma Pinjić iz Jablanice, dok je glavni projekt uradila arhitektica Željka Tomašić iz Zagreba - kazao je Muhić.

Džematlije džemata Maljevac svojim prilozima finansirale su kupovinu zemljišta i svu projektnu dokumentaciju.

- Dobijena je građevinska dozvola i konačno svečanost polaganja kamena temeljca i početak radova na izgradnji islamskog centra u Maljevcu je 1. maja. Pozivamo dobrotvore da pomognu izgradnju ove Božije kuće - poručio je Muhić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.