open-navfaktor-logo
search
Brčko Distrikt
Pola njemu: Bivšem skupštinskom zastupniku četiri godine zatvora zbog muljaža sa dodjelom grantova
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Ćazima Dačaja, bivšeg zastupnika u Skupštini Distrikta, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelom grantova udruženjima građana.
23.09.2021. u 17:20
get url
text

Nakon suđenja pred Osnovnim sudom u ovom gradu, Dačaj je danas nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Usto, njemu je izrečena zabrana obavljanja funkcije skupštinskog zastupnika na period od pet godina, kao i mjera oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom u iznosu od 131
hiljadu KM, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

Tužilaštvo Distrika optužilo je Ćazima Dačaja da je pojedinim udruženjima omogućio grantove za rad iz budžeta Distrikta, uslovivši ih da mu po isplati sredstava predaju unaprijed dogovoreni dio odobrenog novca. Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Dačaju da je u periodu od 2015. do 2020. godine iskoristio službeni položaj zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist putem zastupničkih amandmana na budžet.

On je optužen da je iz grantova dodijeljenih za rad KBS Lokomotiva, ŽNK Centar, Shotokan karate DO i drugih udruženja građana, koje je sam predložio za ovaj vid budžetske pomoći, pribavio korist u iznosu od 131 hiljadu KM. Tereti se da je s ovlaštenim osobama udruženja, od kojih su neka na njegovu inicijativu s tim ciljem i osnovana, prije uvrštavanja granta u budžet unaprijed dogovarao dio za sebe, kojeg je po isplati i preuzimao.

Nakon glavnog pretresa, on je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav 3 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Uz kaznu zatvora od četiri godine, njemu je na prijedlog Tužilaštva izrečena i zabrana vršenja dužnosti zastupnika u Skupštini Distrikta u trajanju od najmanje pet godina te mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom, navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.