open-navfaktor-logo
search
Nezakonitost
Pola miliona KM iz budžeta bez javnog poziva: Konaković pokušao ono što nije uspio 2018.
Kako je Memorandum mogao biti potpisan, te kako su sredstva u iznosu od 500.000 KM mogla biti namijenjena prije raspisivanja javnog poziva, pitanje je čiji odgovor Konaković, koji je insistirao na realizaciji projekta Osnovna.ba, izbjegava ponuditi
27.09.2019. u 11:56
get url
text

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) Zineta Bogunić je, govoreći o sukobima sa šefom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem koji su doveli do njene ostavke, istkanula pitanje informatičke platforme Osnovna.ba.

- Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako funkcionira ta platforma i insistirao da se što prije kupi. Međutim, u konsultaciji sa informatičkim ekspertima sa Univerzitetskog informatičkog centra, Elektrotehničkog fakulteta te sa Prirodno-matematičkog fakulteta, odustala sam od te kupovine. Naime, ti eksperti su naglasili da je ta opcija preskupa, pola miliona maraka, jer na "Google for education" ima besplatnih platformi koje oni mogu aktivirati, a dijelom novca platiti nastavnike koji bi izrađivali sadržaj – pojasnila je Bogunić.

Ukoliko bi odlučili kupiti tu platformu, potrebno je, dodaje ministrica, raspisati javni poziv za nabavku na kojeg bi se mogli javiti drugi ponuđači, što je zakonska obaveza.

- Konaković nije bio raspoložen za objavu javnog poziva, ali nakon mog insistiranja, tražio je prije objave poziva javne nabavke da on pročita i eventualno korigira tekst. Korekcija sadržaja javnog poziva za IT platformu treba biti posao pravnika i IT stručnjaka – ističe ministrica.

Konaković, s druge strane, tvrdi da se raspisivanje javnog poziva podrazumijevalo te da "nikada i niko to ne može uraditi javnom pogodbom" i da se mora raspisati javni poziv.

- Ja nisam glup čovjek da mogu reći vama da mojim drugovima, ljudima sa kojima nikad mimo ove prostorije nisam popio kafu niti razmijenio riječ, kažem da date njima posao, ministrice Bogunić – izjavio je Konaković na sjednici Skupštine KS.

Nikada i niko nije javnom pogodbom dao 500.000 KM, ali jeste "nacrtao" javni poziv kojim bi taj neko dobio 500.000 KM. Ili je bar pokušao.

Budžetom KS za 2018. godinu, kada je premijer bio Elmedin Konaković, je predviđeno izdvajanje 500.000 KM za "izradu informatičke platforme".

Ta činjenica ne bi bila sporna da prvi koraci nisu napravljeni još 27. jula 2017. godine, kada je donesena odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa firmom "Tree D One", koja je vlasnik te edukativne platforme, o realizaciji projekta Osnovna.ba.

Kako je Memorandum mogao biti potpisan, te kako su sredstva u iznosu od 500.000 KM mogla biti namijenjena prije raspisivanja javnog poziva, pitanje je čiji odgovor Konaković, koji je insistirao na realizaciji projekta Osnovna.ba, izbjegava ponuditi.

Jedino moguće rješenje je "crtanje" javnog poziva, odnosno njegovo prilagođavanje firmi "Tree D One". Međutim, to je kršenje Zakona o javnim nabavkama, a što premijeru Konakoviću tada, očigledno, nije predstavljalo problem.

Indikativno je da je 2017. godine na podršci platformi Osnovna.ba insistirao tadašnji kantonalni zastupnik Predrag Kojović, čija Naša stranka danas sa Konakovićevom strankom Narod i pravda čini okosnicu vlasti u KS.

Projekat u konačnici nije realiziran, s obzirom da je Konaković 2018. godine smijenjen sa premijerske pozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.