open-navfaktor-logo
search
Kovanje zavjere
Pokušava li Dodik rušiti Vučića: Predsjednik Srbije preko Kurira poslao poruku da zna ko mu "radi o glavi"
Ne učestvujem ni u kakvom rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Neko pokušava da zavadi rukodovstvo RS-a i Srbije. Tvrdi to predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nastojeći da demantira optužbe da je aktivno uključen u pokušaj Vučićevog detroniziranja.
28.01.2021. u 13:27
get url
text

Optužbe protiv Dodika su uslijedile nakon što je objavljena informacija da je u Banjoj Luci ugostio kontroverznog biznismena iz Nikšića Miodraga Daku Davidovića i nikšićkog episkopa Joanikija. Na tom je sastanku, navodno, razgovarano o rušenju Aleksandra Vučića.

Nakon sastanka su Davidović i episkop Joanikije, u pratnji Dodikovog savjetnika Pere Simića, ručali u restoranu "Integra", koji se nalazi u kompleksu Vlade RS-a u Banjoj Luci, što potvrđuju i fotografije objavljene u medijima.

- Nisam se sastao nedavno sa biznismenom Miodragom Davidovićem iz Crne Gore u restoranu "Integra" u Banjoj Luci. Nemam namjeru da se pravdam i degutantno je i da komentiram bilo kakve konstrukcije takvog tipa – pravdao se Dodik.

Dodik se sa Vučićem susreo u srijedu u Beogradu, na ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, te dan kasnije, kada su, kako se navodi u saopćenju, razgovarali o zajedničkim projektima i daljoj saradnji entiteta RS i Srbije.

Da ti odnosi nisu baš idilični, te da je Vučić itekako svjestan postojanja namjere da se ukloni sa vlasti u Srbiji, potvrdila su pisanja njemu bliskih medija.

List Kurir danas je objavio tekst u kojem crnogorskog biznismena Miodraga Daku Davidovića optužuju da je svoj "politički, crkveni i finansijski utjecaj i rušilačku snagu uperio na vlasti u Srbiji". Davidović je, piše Kurir, vodio glavnu riječ u svim političkim dešavanjima u Crnoj Gori koja su dovela do izbornog poraza DPS-a Mile Đukanovića, a kako bi se on "ustoličio kao neprikosnoveni vladar Crne Gore".

- Plan finansiranja opozicije uključivao je i uplitanje Davidovićevih specijalnih kontakata u Rusiji. Prema informacijama iz sigurnosnih krugova, od 2016. Davidović je preko Leonida Reshetnikova, penzioniranog generala ruske Vanjske obaveštajne službe (SVR) i tadašnjeg direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI), uspostavio kontakt s Olegom Lebedovom iz Državne dume Rusije. Uz korištenje njihove bliske veze sa Konstantinom Malofejevom, ruskim oligarhom i medijskim magnatom, Davidović je uspijevao da osigurava novčana sredstva za finansiranje opozicionog djelovanja u Crnoj Gori – piše Kurir.

Ono što je neosporno jeste da Davidović i Dodik dijele iste "specijalne kontakte u Rusiji", koji, s druge strane, dijele netrpeljivost prema Vučiću zbog njegove, kako to vide u Kremlju, prozapadne orijentiranosti.

Dodik je, podsjetit ćemo, Reshetnikovu u junu 2015. godine uručio Orden Njegoša prvog reda, a isto odlikovanje je pripalo i ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu.

Malofejevu, koji se također dovodio u vezu sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori, zabranjen je ulazak i u BiH. Krajem maja 2018. godine je posljednji put pokušao ući u našu zemlju, ali mu je Granična policija BiH na Međunarodnom aerodromu Banja Luka uručila rješenje o protjerivanju iz BiH jer, kako se navodi u dokumentu, predstavlja prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima. Malofejev se u Banjoj Luci trebao sastati Dodikom, što mu ne bi bio prvi susret sa sadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Tokom 2017. godine je u više navrata dolazio u našu zemlju, gdje se sastajao sa čelnicima entiteta RS.

Na dan Općih izbora u BiH, 12. oktobra 2014. godine, Dodik je došao do hotela Kaldera kraj Banje Luke, gdje se sastao sa Malofejevom.

Kurir dalje piše da je Davidović posredovao prilikom realiziranja direktnih kontakata tadašnje crnogorske opozicije, a današnje vlasti, sa Moalofejevom, ali i da je političarima dostavljao finansijska sredstva "na ruke u poznatom beogradskom hotelu".

U decembru 2019. godine je ispred "poznatog beogradskog hotela" pucano na Davidovića, a u tom trenutku se u istom hotelu, kako je izvijestila Alternativna televizija, nalazio upravo Milorad Dodik. Kasnije je njegovo prisustvo pravdano posjetom koncertu Miroslava Ilića.

Tekst Kurira se u političkim krugovima interpretira kao direktna Vučićeva poruka Dodiku, kojom ističe da zna ko mu "radi o glavi", te da je upoznat sa cijelom strukturom koja ga nastoji rušiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.