open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZHK
Pokušao iznuditi 250.000 eura: Bivši specijalac hrvatskog MUP-a Josip Menalo ostaje u pritvoru
Osumnjičeni je uhapšen 25. jula 2019. godine u okviru realizacije operativne akcije "Krupa" koju je provela Federalna uprava policije u saradnji sa MUP-om Republike Hrvatske
27.07.2019. u 18:06
get url
text

Općinski sud u Širokom Brijegu odredio je danas pritvor do 30 dana Josipu Menalu (42) iz Čapljine osumnjičenom za produženo krivično djelo iznude u pokušaju, potvrđeno je Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

- Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegum zatražilo je određivanje pritvora Josipu Menalu, zbog osnovane sumnje da je u vremenskom periodu od 11. jula 2019. do 15. jula 2019., u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, ozbiljnom prijetnjom po život i tijelo I.Š. i njezinog maloljetnog djeteta, istu prisilio da 16. jula dođe u Posušje i preda mu novac u iznosu od 250.000 eura, što je ona i učinila, ali nije došlo do predaje novca. Nakon toga ponovno joj je slao SMS poruke prijetećeg sadržaja, zbog čega je oštećena sve prijavila PU Zagrebačka i Federalnoj upravi policije - navode iz Tužilaštva.

Osumnjičeni je uhapšen 25. jula 2019. godine u okviru realizacije operativne akcije "Krupa" koju je provela Federalna uprava policije u saradnji sa MUP-om Republike Hrvatske, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu. Menalo je, inače, bivši policijski službenik Specijalne policijske jedinice MUP-a Republike Hrvatske.

Pritvor je, kako su istaknuli iz Tužilaštva ZHK, određen zbog opasnosti od bijega osumnjičenog jer postoji više naloga za hapšenje iz EU i mjera za hapšenje iz Republike Hrvatske, što ukazuje na opasnost od bijega i pred pravosudnim organima u BiH. Također, pritvor je određen i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela zbog ranije osuđivanosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.