open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Pokrenuta procedura: Djeca oboljela od raka u Tuzli će dobiti "Roditeljsku kuću"
Novac je obezbijeđen, idejno rješenje već postoji, ali o rokovima za završetak ministrica nije željela govoriti dok se ne završe sve administrativne radnje
27.08.2019. u 14:28
get url
text
Pedijatrijska klinika UKC-a Tuzla
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila tekst predugovora, koji bi, kada bude potpisan, trebao označiti početak projekta izgradnje "Roditeljske kuće" u krugu Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla. Donatori su za potrebe izgradnje obezbijedili 400 hiljada eura, a još 50 hiljada maraka ranije je obezbijedila Vlada TK.

- Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" Sarajevo pronašlo je donatora, koji će od početka do kraja ispratiti izgradnju objekta, uz obavezu da narednih 40 godina finansira održavanje "Roditeljske kuće" - rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Sam objekat trebao bi biti smješten u krugu UKC-a, u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti.

Da bi projekat bio realiziran do 31. avgusta trebalo je potpisati bilo kakav dokument između zainteresiranih strana. Premijer Tuzlanskog kantona je ovlašten da u ime Vlade potpiše Predugovor o osnivanju prava građenja sa UKC-om Tuzla i Udruženjem "Srce za djecu oboljelu od raka" Sarajevo. S obzirom da će pravo gradnje biti prenijeto na UKC, zakon ne podrazumijeva provođenje procedure javnih nabavki, što znači da na samu gradnju objekta ne bi trebalo predugo čekati.

- Da bi sve zainteresirane strane potpisale predugovor potrebna je i saglasnost Skupštine TK, a nadamo se da ćemo je uskoro dobiti, da bi djeci koja biju tešku životnu bitku omogućili da to čine uz podršku svojih roditelja - kaže ministrica Čolić.

Kada se završe sve potrebne procedure slijedi početak gradnje. Novac je obezbijeđen, idejno rješenje već postoji, ali o rokovima za završetak ministrica nije željela govoriti dok se ne završe sve administrativne radnje.

Izgradnjom Roditeljske kuće bi se smanjili troškovi porodicama oboljele djece, a što je još bitnije, omogućio bi se boravak oboljele djece sa njihovim porodicama, što sigurno ima veliki značaj obzirom o kojoj kategoriji pacijenata se radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.