open-navfaktor-logo
search
Klub SDA
Pokrenuta inicijativa da jedna od tuzlanskih ulica dobije naziv generala Izeta Nanića
Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla Mirza Tupajić uputio je inicijativu da jedna od ulica Grada Tuzle dobije naziv "Ulica generala Izeta Nanića". 
28.02.2020. u 09:15
get url
text

Tupajić je u obrazloženju naveo da je Izet Nanić rođen u Bužimu 1965. godine i da je bio bosanskohercegovački brigadni general. Tokom rata bio je komandant 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa ARBiH. OŠ završio je u Bužimu, a srednju vojnu u Zagrebu 1984. godine. Po završetku srednje škole upisuje Vojnu akademiju u Beogradu gdje provodi dvije godine te jednu godinu u Sarajevu. Vojnu akademiju završava u Zagrebu 1987. godine. Svoje službovanje u bivšoj JNA, kao poručnik, provodi u Kragujevcu da bi nakon četvrte godine rada napustio JNA početkom 1992. godine.

Nakon napuštanja JNA dolazi sa porodicom u Bužim, gdje aktivno učestvuje u organizaciji odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica. Formira ŠTO, a 1. augusta 1992. postavljen je na dužnost komadanta ŠTO Bužim. Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade koja je formirana 15. augusta 1992. Formira specijalne jedinice "Hamze" i "Gazije" 5. korpusa ARBiH. Kao komandant brigade učestvovao je u ofanzivnim i defanzivnim operacijama 5. korpusa ARBiH, kao što su Oganj 92, Munja 93, Sloboda 94, Breza 94, Mostobran 94, Spržena Zemlja i Oluja.

 - Izet Nanić je pao kao šehid u borbi za slobodu Republike BiH. Bužimljani i Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima. Posthumno mu je dodijeljeno priznanje "Orden heroja oslobodilačkog rata" 1998. godine i unaprijeđen je u čin brigadnog generala. U znak sjećanja na dostignuća u ratu u Bosni i Hercegovini, generala Izeta Nanića, 505. vitešku brdsku brigadu 5. korpusa Armije RBiH i sve šehide u Bužimu se svake godine održava manifestacija pod nazivom "Slobodarski dani viteškog grada Bužima" u periodu od 4. do 15. augusta - navodi se u saopćenju SDA Gradski odbor Tuzla.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.