open-navfaktor-logo
search
Regionalna saradnja
Pokrenuta baza podataka nestalih osoba, trenutno ima 10.814 unosa
U okviru Berlinskog procesa, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe (GNO) pokrenule su Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih usljed oružanih sukuba na području bivše Jugoslavije, koja omogućava pružanje informacija temeljenih na činjenicama i depolitizaciji pitanja nestalih osoba.
03.11.2022. u 18:42
get url
text
ICMP

Kako je saopćeno iz ICMP-a, 3. novembra su u Haagu ova institucija i Grupa za nestale osobe – tijelo koje čine domaće institucije nadležne za pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori i Srbiji – pokrenule Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, prenosi Birn.

Kako se navodi, uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih osoba osigurava da ažurna evidencija bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti. Baza podataka također omogućava porodicama nestalih osoba i drugim građanima da izvrše uvid i pregledaju postojeću evidenciju, te da putem interneta dostave povratne informacije domaćim institucijama.

- Uspostavljanje ove javnosti dostupne baze podataka demonstrira regionalnu saradnju i opredijeljenost za pružanje informacija utemeljenih na činjenicama i depolitizaciju pitanja nestalih osoba  izjavila je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, dodavši da ona također služi kao model šta druge zemlje u svijetu trebaju uraditi.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog programa za Zapadni Balkan, pohvalio je posvećenost domaćih institucija u kreiranju jedinstvene liste slučajeva nestalih osoba.

- Ona osigurava transparentnost i unapređuje povjerenje među domaćim institucijama i porodicama nestalih osoba u cijeloj regiji, što predstavlja ključni element u pogledu odgovornosti vlada - kazao je Holliday.

Haki Kasumi, predsjedavajući Regionalne koordinacione mreže udruženja porodica nestalih, rekao je da ova organizacija pozdravlja zajednički napor institucija nadležnih za pitanja nestalih osoba u okviru GNO-a, uključujući i stvaranje Regionalne baze podataka.

- Uprkos dosadašnjim nastojanjima, preko 11.000 osoba se i dalje vodi kao nestalo. Stoga je od ključne važnosti da se ulože dodatni napori kako bi se locirao što veći broj nestalih i kako bi njihove porodice našle smiraj - izjavio je Kasumi.

Kako se navodi, bazu podataka vodi GNO i u njoj se trenutno nalazi ukupno 10.814 unosa. Ovaj broj će se mijenjati kako se budu prijavljivali novi slučajevi, odnosno kako se budu slučajevi rješavali. Baza podataka daje mogućnost pretraživanja po imenu, očevom imenu, prezimenu i prijavljenom mjestu nestanka. Klikom na konkretan rezultat pretraživanja, otvorit će vam se više kategorija podataka na uvid.

Pojašnjeno je da GNO predstavlja aktivni, multilateralni, postkonfliktni mehanizam za saradnju, koja je utemeljena na Deklaraciji o nestalim osobama koju su u Londonu 2018. godine potpisali premijeri šesnaest država učesnica Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, uključujući i premijere država Zapadnog Balkana.

- GNO djeluje u skladu sa zajednički usaglašenim Okvirnim planom aktivnosti s fokusom na pitanja od važnosti za sve članice, s ciljem rješavanja pitanja nestalih osoba na Zapadnom Balkanu. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Vlada Savezne Republike Njemačke finansiraju provođenje Okvirnog plana - stoji u saopćenju ICMP-a.

Kako bi se osigurala odgovornost, GNO podnosi godišnje izvještaje na samitima Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i na godišnjem Forumu udruženja porodica nestalih osoba s cijelog prostora Zapadnog Balkana i Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.