open-navfaktor-logo
search
Iskoristio funkciju
Pokreće se postupak opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa
Na federalnom nivou vlasti proces opoziva odvija se u tri koraka. Najprije jedan od odbora Senata pokreće istragu. Zatim Zastupnički dom, nakon predstavljenih dokaza, mora glasati o optužbama zbog kojih će pokrenuti opoziv i za to mora biti većina zastupnika
24.09.2019. u 22:45
get url
text

Prema pisanjima američkih medija očekuje se da demokrati pokrenu istragu koja bi mogla dovesti do opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Da se sprema opoziv, pišu Wall Street Journal, CNN i Associated Press.

Trenutno je 161 demokrat od njih 230 za opoziv, prenosi CNN.

Na federalnom nivou vlasti proces opoziva odvija se u tri koraka. Najprije jedan od odbora Senata pokreće istragu. Zatim Zastupnički dom, nakon predstavljenih dokaza, mora glasati o optužbama zbog kojih će pokrenuti opoziv i za to mora biti većina zastupnika.

Ako Zastupnički dom izglasa da se kreće s opozivom, Senat zatim sudi optuženom. 

Podsjećamo, oko Trumpa su se vodile brojne istrage, našao se u centru brojnih skandala i afera, a u više navrata govorilo se i o njegovom opozivu. Sada bi ta procedura zaista mogla biti pokrenuta, no ne zbog Rusije, kao što se dosad očekivalo, već zbog Ukrajine, piše Index.hr.

Trump je, prema dosad dostupnim informacijama, iskoristio svoju predsjedničku funkciju kako bi izvršio pritisak na novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži sina demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena. Prema nekim izvještajima, Trump je također obećao isporučiti Ukrajini već obećanu vojnu pomoć u vrijednosti od 250 milijuna dolara ako Kijev pokrene istragu protiv Trumpovog suparnika.

Trumpov zahtjev od Zelenskog toliko je alarmirao neimenovanog američkog obavještajnog agenta da je o tome poslao formalnu prijavu glavnom inspektoru obavještajne službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.