open-navfaktor-logo
search
Odneseni kablovi
Pokradena Saborna crkva; Sekretarijat za vjere: Napadi na imovinu SPC-a u Mostaru nisu iznimka
Iz Saborne crkve u Mostaru ukradeno je 90 metara kabla, a prilikom krađe uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.  
07.12.2022. u 17:20
get url
text

- U utorak u 10.10 sati djelatnik Pravoslavne crkve prijavio je Policijskoj upravi Mostar da je iz crkve otuđeno oko 90 metara kabla. Znači, to je bila instalacija koja je počupana, a uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

Policijski službenici kriminalističke policije uradili su uviđaj i tragaju za počiniocima - kazao je Feni glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Nacionalni spomenik BiH

Povodom ovog događaja reagovao je i Sekretarijat za vjere Ministarstva prosvjete i kulture RS-a iz kojeg navode kako su "s gorčinom primili vijest o vandalskom činu napada na Sabornu crkvu Presvete Trojice u Mostaru".

- Bojimo se da ne upotrijebimo prejaku riječ, ali se mora konstatirati da napadi na imovinu i baštinu Srpske pravoslavne crkve u Mostaru nisu iznimka, već redovno pravilo, koje također nalazi svoje ishodište u radnjama ili svjesnosti nepostupanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, koji su 2014. godine dozvolili rekonstrukciju i dogradnju objekta poslovna zgrada Eden Villa - u hotel, čime je trajno narušena ambijentalna cjelina i prepoznatljiva vizija, te ugrožena Saborna crkva Presvete Trojice kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i staro pravoslavno groblje Pašinovac - navodi se u saopćenju.

U ovom slučaju, kako ističu iz Sekretarijata, materijalna šteta je svakako nadoknadiva, ali osjećaj straha, nepravde i marginalizacije, koji ovakvi događaji dodatno pojačavaju, ostaje kao trajna rana na dušama pravoslavnih Srba grada Mostara.

Pozvali su i sve relevantne političke i društvene čimbenike, kao i pojedince u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj na poštivanje međunacionalnog i međuvjerskog sklada uz puno uvažavanje različitosti koje nas obogaćuju.

- Učestali napadi neće uzdrmati vaskrsnu i obnoviteljsku snagu naše Crkve u Gradu na Neretvi u kojem je srpska zajednica kroz povijest ostavila nemjerljiv trag - poručili su i pozvali nadležne institucije da procesuiraju počinitelje, zaštite objekte i baštinu, kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Stižu osude

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović saopćila je da je zgrožena sinoćnjim vandalizmom i bezočnim napadom na Sabornu crkvu Svete Trojice, koja je simbol vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta mostarskih Srba.

- Razbojnički napadi na imovinu SPC u Mostaru, poput ovog koji je nažalost samo jedan u nizu, evociraju teške uspomene na period tokom kojeg je Saborna crkva srušena, a lokalni Srbi masovno protjerani iz ovog grada - navela je Cvijanović i pozvala nadležne da hitno rasvijetle ovaj slučaj i da što prije privedu pravdi i najoštrije kazne počinioce.

I iz Mostarskog SDP-a su najoštrije osudili krađu i uništavanje imovine Saborne crkve.

Oni su saopćili kako se obnovi Saborne crkve veseli se svaki iskreni Mostarac i Mostarka, jer je riječ o hramu od nevjerojatne povijesne vrijednosti i jednom od simbola Mostara.

- Zato nas izuzetno žalosti činjenica da su pojedinci dotakli moralno dno, pa umjesto daljnje obnove danas svjedočimo krađi i uništavanju crkve. Također smo već duže vrijeme zabrinuti za sigurnosnu situaciju u Mostaru, kao i to što MUP nije sposoban rasvijetliti nijedno krivično djelo krađe i skrnavljenja naših kulturnih i povijesnih simbola, a najbolji je primjer Partizansko-spomen groblje čije uništavanje već pola godine nije rasvijetljeno navode iz mostarskog SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.