open-navfaktor-logo
search
Ratni zločin
Pokopano 16 Hrvata ubijenih u selu Bikoši kod Travnika
Obitelji ubijenih ponovno su upozorile da nisu pronađena tijela svih žrtava, odnosno da su posmrtni ostaci identificiranih osoba nekompletni
08.06.2019. u 21:39
get url
text

Šesnaest žrtava strijeljanja, koje se dogodilo 1993. godine u selu Bikoši, u općini Travnik, sahranjeno je danas na groblju Prahulje, a misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice, a njihov identitet utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih obitelji.

Među žrtvama je i suprug Ljube Volić, koja je, uoči pokopa, novinarima ispričala kako svaka godišnjica obitelji žrtava vraća u prošlost i podsjeća na događaje u kojima su izgubili najmilije.

- To je za nas najteži dan i vraća nas u prošlost kada smo bili zarobljeni i odvezeni u logor u Mehuriću, dok su naše najmilije izdvojili na strijeljanje... Žao nam je što se malo govori o tome što se događalo u selu Bikoši 1993. godine, ali barem smo dočekali da pokopamo naše najmilije - kazala je Volić.

Obitelji ubijenih ponovno su upozorile da nisu pronađena tijela svih žrtava, odnosno da su posmrtni ostaci identificiranih osoba nekompletni.

-  Molim sve, koji imaju savjesti, da nam kažu gdje se nalaze kosti ovih ljudi. Neko zna i molimo da nam kaže gdje se nalaze kako bismo ih mogli objediniti - kazao je ranije Nenad Pušelja, koji je u mjestu Bikoši izgubio brata.

Pokopu žrtava prethodila je komemoracija u Travniku, na kojoj je, među ostalim, rečeno, da se u mjestu Bikoši, u kojem je strijeljano 36 osoba, dogodio jedan od najvećih zločina nad Hrvatima u BiH.

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je na komemoraciji da do danas nisu procesuirani pripadnici Armije RBiH, koji su bili nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši. Lovrinović je podsjetio da je 2016. godine postavio pitanje, a iz Tužilaštva BiH dobio odgovor da su četiri predmeta otvorena za događanja u travničkim selima, među kojima su i Bikoši, te da se i dalje vodi istraga.

Uz obitelji žrtava, pokopu i komemoraciji danas su prisustovale brojne zvanice iz političkog, društvenog i vjerskog života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.