open-navfaktor-logo
search
Primio ih ambasador
Poklonili knjigu s likovnim radovima: Sarajevski osnovci izrazili solidarnost s Turskom povodom zemljotresa
Učenici Osnovne škole "Hamdija Kreševljaković" Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini poklonili su knjigu sa likovnim radovima kako bi se na taj način solidarisali sa Turskom i njenim narodom povodom nedavnog zemljotresa u toj zemlji.
09.11.2020. u 15:40
get url
text

- Učenici OŠ Hamdija Kreševljaković su našoj ambasadi poklonili knjigu sa svojim likovnim radovima koju su pripremili u znak solidarnosti sa našom zemljom nakon zemljotresa u Izmiru. Zahvaljujemo se OŠ Hamdija Kreševljaković - saopćeno je iz Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Grupu učenika je u zgradi ambasade u Sarajevu primio turski ambasador Haldun Koc. Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru 30. oktobra je pogodio Izmir i susjedne regije, a i nakon toga je u toj regiji registrirano 2.846 podrhtavanje tla, od toga 46 jačih od četiri stepena po Richteru.

Od posljedica zemljotresa poginulo je 115, a povrijeđene su 1.034 osobe, od kojih su 23 zadržane na bolničkom liječenju.

Spasilačke ekipe su prošle sedmice završile aktivnosti pregledanja urušenih zgrada iz kojih su izvukle i spasile više od 105 osoba; Među njima su i trogodišnja Elif Perincek koja je iz ruševina izvučena nakon 65 sati te njena vršnjakinja Ayda Gezgin koja je pod ruševinama bila 91 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.