open-navfaktor-logo
search
Agresija Rusije
Poklon za Putina: Procurili tajni američki planovi za Ukrajinu, Pentagon istražuje
Tajni dokumenti sa detaljima o planovima Sjedinjenih Američkkih Država (SAD) i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane proljetne kontrafanzone procurili su na društvenim mrežama, javljaju svjetski mediji.  
07.04.2023. u 08:18
get url
text

Navode da Pentagon istražuje curenje tajnih američkih dokumenta objavljenih na Twitteru i Telegramu. Zamjenica portparola Pentagona Sabrina Singh potvrdila je da je američko ministarstvo odbrane svjesno izvještaja o procurjelim dokumentima, te da istražuje slučaj.

Dokumenti koji se šire društvenim mrežama navodno sadrže grafikone i informacije o isporuci oružja, jačanju ukrajinskih snaga i druge osjetljive informacije koje su sada dostupne ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

U dokumentu se, između ostalog, navodi nivo potrošnje projektila za moćni američki raketni sistem HIMARS, a koji je od pojave na frontu u Ukrajini sredinom prošle godine itekako namučio Ruse (uništavanjem skladišta municije, infrastrukture...). Pentagon dosad nije otkrivao javno koliko brzo Ukrajinci troše projektile za HIMARS - što ovaj dokument navodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.