open-navfaktor-logo
search
Predstavljen projekat
Poklon Tuzli: Most Slobode je dašak savremene arhitekture, poseban naglasak na rasvjetu
Sead Hadžibeganović, direktor arhitektonskog studija Arhitekt, Jasminu Imamoviću, gradonačelniku Tuzle, predao je projekat izgradnje "Mosta Sloboda", koji je njegov studio poklonio Tuzli.
14.10.2020. u 14:56
get url
text

Most Sloboda bi trebao zamijeniti tzv. "Šaćirov most", te stanovnicima Mejdana, ali i svima drugima olakšati prijelaz preko Južne magistrale i Jale na ovom dijelu puta.

- Radi se o projektu pješačkog mosta, koji je dašak savremene arhitekture, kakvu viđamo u evropskim zemljama i Americi. To je svojevrsni viseći most koji se proteže iznad Jale i cijele južne magistrale, na potezu od slastičarne, poznate kao "Šaćir", do ul. Muftije Kurta (Mejdan).

Na mostu se nalaze dva velika jarbola na kojima će se nalaziti zastave BiH i Tuzle, urbani mobilijar, zelenilo, a tu je i mali trg. Ideja nam je da ideju "slobode" predstavimo velikim, dominantnim lukom. Posebnu pažnju smo posvetili rasvjeti, koja je često zapostavljena u arhitekturi, a ima važnu ulogu u svakom objektu.

Drago nam je da je gradonačelnik prepoznao ovaj kvalitet i naša želja je da projekat mosta poklonimo našem gradu. Ovo jeste veliki zadatak i iziskivao je veliki trud svih nas u studiju, ali nama je velika čast prikazati ga u javnosti i učiniti nešto za svoj grad. Nama bi najveći poklon bio da ovaj most zaživi - izjavio je Sead Hadžibeganović, arhitekta koji je poklonio projekat mosta Gradu Tuzli i dodao da mu je velika isnpiracija bio odnos prema prirodi i zaštiti okoline i da je stoga poseban akcenat stavljen na zelenilo:

- Smatramo da ovakvo rješenje mosta može biti mamac i mnogobrojnim turistima koji dolaze u Tuzlu radi jezera i drugih znamenitosti.

{$galerijaFotografija}

Zadovoljan je nakon prezentacije bio i Imamović.

- Zadovoljstvo mi je da u ime građana Tuzle primim ovaj poklon, uz veliku zahvalnost Seadu Hadžibeganoviću i njegovim saradnicima. Siguran sam da će Hadžibeganović steći slavu kao arhitekta, ne samo zato što ima dobre ideje, nego i zato što je dobar čovjek. Slavu ne stiču oni koji uzimaju, nego oni koji daju. U Seadu Hadžibeganoviću sam prepoznao entuzijazam, ne može neko raditi ovakve stvari ako u njemu nema ljubavi i entuzijazma. Sead ima ljubav prema Tuzli i prema Bosni i Hercegovini, to se vidi i po dva velika jarbola koja će stajati na mostu i na kojima će se biti zastave BiH i Tuzle. Sead je arhitekta koji radi sa strašću i to daje veličanstvenost ovom projektu. Sviđa mi se i ime Sloboda - rekao je Imamović.

Most Slobode - Tuzla - 14.10.2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.