open-navfaktor-logo
search
Borba za EURO 2022
Pokazali veliko srce: Rukometni Zmajevi namučili favorizovanu Njemačku
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u desetkovanom sastavu poražena je na gostovanju kod Njemačke sa 25:21 u susretu prvog kola 
05.11.2020. u 17:44
get url
text

Ni činjenica da su na gostovanje kod favorizovane Njemačke stigli sa 11 igrača nije obeshrabrila najbolje rukometaše naše zemlje.

Izabranici Bilala Šumana odigrali su odlično prvo poluvrijeme, a 39-godišnji veteran Nikola Prce u prvih 30 minuta potvrdio je samo da su godine samo broj. Sjajni lijevi bek je u prvom dijelu susretu dao šest golova iz devet pokušaja i bio je nerješiva enigma za odbranu Njemačke.

Odličnu podršku Prce je imao u Mirku Hercegu i Srđanu Predragoviću, koji su dali po dva pogotka, koliko je zabio i Haso Ćosić iz isto toliko pokušaja.

Naravno, važnu ulogu u činjenici da su Zmajevi na poluvrijeme susreta u Dusseldorfu otišli s četiri gola prednost (13:9) imao je i jedini golman kojeg je večeras na raspolaganju imao selektor Šuman, a čuvar mreže Flensburga Benjamin Burić znao je naše golove nagraditi fanstastičnim odbranama.

Već na samom startu drugog dijela, naš ionako desetkovani Zmajevi ostali su bez Ivana Karačića, koji se povrijedio prilikom postizanja 14. gola za naš tim u večerašnjem susret.

Ubrzo je umor i manjak igrača u rotaciji uzeo svoj danak, pa su Nijemci brzo uspjeli nadoknaditi minus i doći do prednosti, a prvo vodstvo imali su u 35. minuti (15:14).

Prednost domaće selekcije rasla je u narednih nekoliko minuta, no izabranici Bilala Šumana uspijevali su parirati i nisu Njemačkoj dozvoljavali da naprave veću razliku, a u drugom dijelu dobru dionicu odigrao je Mirko Herceg, svoju najbolju napadaču u nacionalnoj selekciji.

Na kraju je jedna od najbolji reprezentacija na svijetu ipak slavila sa 24:21, no za ovu pobjedu se morala dobro namučiti. Nećemo ni pomisliti šta se moglo desiti da se utakmica odgodila i da smo Nijemcima gostovali u najjačem sastavu.

Nikola Prce utakmicu je završio s osam golova, i bio najbolji strijelac utakmice. Mirko Herceg je zabio pet pogodaka, Predragović tri, a po dva su dali Karačić i Ćosić. Hendrik Pekeler je bio prvo ime domaće selekcije sa pet golova. Po četiri su dali Hafner i Gensheimer.

Rukometni Zmajevi već za tri dana u Bugojnu dočekuju Austriju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.