open-navfaktor-logo
search
Snižena nabavna cijena
Pojeftinilo gorivo u Federaciji BiH
Nakon što je smanjena nabavna cijena benzinskih i dizelskih goriva u veleprodajnom skladištu u Podlugovima, na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH gorivo je pojeftinilo od početka ove sedmice. 
04.02.2020. u 08:33
get url
text

Cijena dizela snižena je između 10 i 14 feninga i kreće se od 2,06 do 2,26 maraka po litru, objavljeno je na službenoj aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine koja pruža informacije o trenutnim cijenama goriva na pumpama u BiH.

Cijena benzina je također snižena za pet feninga i sada se kreće od 2,11 do 2,31 maraka.

Cijene nafte na svjetskim tržištima u stalnom su padu posljednji mjesec. Analitičari tvrde da je to posljedica strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Tržišta pažljivo prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja respiratornog korona virusa obustavila javni prijevoz u 10 gradova. Kina je drugi potrošač nafte u svijetu pa bi ograničenje putovanja utjecalo i na procjene potražnje za energentima. Utjecaj ograničenja još je veći budući da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju.

Oporavak cijena podatak je Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da su zalihe u industrijaliziranim zemljama iznad petogodišnjeg prosjeka. OPEC je krajem 2017. zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti isporuke za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi spustio zalihe na petogodišnji prosjek i podupro cijene. Krajem 2019. smanjili su snabdijevanje za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,7 miliona barela dnevno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.