open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Pojedini ministri-zastupnici koji su se predomislili za paušal dobit će i više od 16 hiljada KM
Ministri-zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji su se odrekli paušala, pa predomislili, odnosno, zatražili da im se isplate od 2018. do 2020. godine, još nisu dobili novac jer je neophodno ispoštovati potrebne zakonske procedure, rečeno nam je u Zastupničkom domu FBiH. Kada dođe do isplate, pojedini će dobiti i više od 16.000 KM.
14.07.2021. u 08:04
get url
text
Zastupnički dom FBiH

Među zastupnicima koji žele primati paušal, i tako su se izjasnili Stručnoj službi Zastupničkog doma FBiH, jesu Josip Martić, Petar Galić, Goran Opsenica, Mijo Krešić, Husein Topčagić, Marijan Klaić...

Promijenila se mišljenja zastupnika 

Ukupno neto paušala na osnovu obračuna računovodstva Parlamenta FBiH za sve zastupnike s prethodnog popisa ukoliko svima bude isplaćeno, iznosi 123.391,00 KM, odnosno 152.068,00 KM sa svim pripadajućim porezima i doprinosima koji se plaćaju na isplaćene neto paušale.

Podsjećamo, zbog ovakvog poteza pojedinih ministara-zastupnika, zastupnica Mira Grgić je predložila dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, ali ga je zbog, kako kaže, pritisaka, ucjena, neprimjerenih komentara, odlučila povući sa dnevnog reda.

VEZANI TEKST - Grgić tvrdi da joj prijete zbog najave ukidanja paušala; Mahmutbegović: Imenujte ko prijeti!

- Zastupnicima koji su u trenutku verifikacije mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH obnašali i dužnosti u izvršnoj vlasti nisu izdana rješenja za stalno mjesečno novčano primanje za pokriće povećanih materijalnih troškova u obnašanju zastupničke dužnosti - paušal, a koje im pripada na osnovu odredbi Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH. Načelno gledano Administrativna komisija nije postupilo u skladu s propisanim, sve dok se dužnosnici koji obavljaju dvije dužnosti, zakonodavnu i izvršnu, ne opredijele za jednu od te dvije dužnosti. Neočekivano i do danas prvi put ovoliko dugo nije formirana nova izvršna vlast pa su pojedini zastupnici zadržali i obnašali dužnost i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti kako ne bi doveli do blokade rada i krize u funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH - navode u Zastupničkom domu FBiH. 

Dodaju, s obzirom na to da ova situacija traje dugo i nema nagovještaja da će se uskoro riješiti, promijenila su se i mišljenja zastupnika o (ne)primanju paušala na koji imaju zakonsko pravo kao i akti Administarativne komisije kojima im je data mogućnost realizacije isplate.

Objašnjavaju kako bi svrha paušala, kao posebnog i isključivog dodatka izabranih dužnosnika u zakonodavnim tijelima, trebala biti naknada koja zastupnicima osigurava nesmetani rad tokom sjednica Doma.

- Pravo izabrani dužnosnici mogu ostvariti samo po jednoj osnovi, odnosno na jednom nivou zakonodavne vlasti. Iznos paušala umanjuje se za 10 posto za svako neopravdano odsustvo sa sjednice doma ili radnog tijela čiji je član. Evidenciju o izostancima vodi sekretar Doma, odnosno radnog tijela - kazali su nam.

Obračun paušala za zastupnike koji nisu primali tu naknadu od verifikacije mandata.

Pojedini dužnosnici s liste se nikada nisu odrekli paušala, već im rješenje nije nikad ni dostavljeno.

Miralem Galijašević se još nije izjasnio 

- Feliks Vidović je izjavio kako ne želi paušal koji je izračunat za period dok je bio zastupnik. Salko Bukvarević je preminuo 29.7.2020. godine, prethodno dao ostavku na dužnost zastupnika 26.3.2020.godine, a na početku mandata dao izjavu kako ne želi primati paušal, dok je ministar u Vladi FBiH. Miralem Galijašević se još nije izjasnio o paušalu, a ostali zastupnici žele primati paušal kako su se izjasnili Stručnoj službi Zastupničkog doma temeljem Zaključka Administrativne komisije. Rješenja o paušalu nisu još dostavljena sekretaru Doma ili računovodstvu, a u skladu s navedenim nije provedena isplata po urađenom obračunu u vezi s potrebnim finansijskim sredstvima. Nakon što zastupnici dobiju rješenje od Administrativne komisije, bit će im u skladu sa zakonom ostavljena mogućnost žalbe na rješenje - navode iz Zastupničkog doma FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.