open-navfaktor-logo
search
Neko nije "pratio na času"
Pojedini mediji danas informiraju javnost da je objavljen Registar, a objavljen je još u oktobru
Nakon što su se jutros u pojedinim medijima pojavile informacije da je objavljen Jedinstveni registar boraca, a koji je, podsjećanja radi, objavljen još 8. oktobra prošle godine na web stranici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, zatražili smo komentar resornog ministra Salke Bukvarevića.
07.02.2020. u 13:37
get url
text
Salko Bukvarević

- Ne znam šta se dogodilo. Ili kasne, ili nisu vidjeli da je Registar objavljen javno još u oktobru mjesecu 2019. godine. Ono što slijedi do kraja ovog mjeseca jeste objava podataka u sklopu postojećeg registra o tome gdje su pripadnici oružanih snaga bili, u kojoj jedinici - rekao nam je Bukvarević.

Dodaje kako mu je žao što se neprovjerene informacije plasiraju u javnosti.

Podsjećamo, podaci kojim će biti dopunjen postojeći Jedinstveni registar boraca će zapravo pokazati ko je bio u rovu, na prvoj liniji, a ko u logistici. Faktor je o tome pisao prije nekoliko dana.

VEZANI TEKST - Razdvojit će borbeni i neborbeni dio: Do 10. februara će se znati koliko je tačno ljudi nosilo pušku

Iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja je saopćeno kako Ministarstvo privodi kraju dodatne provjere i unošenje podataka u Jedinstveni registar boraca za svakog pripadnika Oružanih snaga RBiH, u skladu sa Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Prema članu 51. Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica Federalno ministarstvo ima obavezu da postojeći Jedinstveni registar boraca koji je objavljen na web stranici Ministarstva dopuni dodatnim podacima, shodno zahtjevima predstavnika boraca koji su definirani u spomenutom Zakonu u roku od šest mjeseci od njegove objave. Riječ je o podacima ko je bio pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a RBiH, ko je bio pripadnik civilne zaštite, namjenske industrije, logističkih baza ili nekih drugih propratnih jedinica, te broj posljednje jedinice kojoj je pripadao.

- Federalno ministarstvo redovno radi svoje poslove u skladu sa Zakonom, kao što smo to i do sada činili. Privodimo kraju unošenje podataka u vezi s dopunom Registra i iskreno se nadamo da ćemo u roku koji je Zakonom predviđen završiti svoj dio posla. Onako kako smo prvi dio, i drugi dio ćemo objaviti na našoj web stranici. Za sada nema velikih problema, unose se podaci u grupama za vođenje vojnih evidencija i ispoštovat ćemo Zakonom predviđen rok - rekao je u saopćenju Bukvarević.

Podsjetio je da Radna grupa koju čini i deset predstavnika boraca redovno održava radne sastanke na kojima se informiraju o implementaciji federalnog Zakona te da su i predstavnici boraca koji su uključeni u ovaj proces od početka informirani o svim aktivnostima po ovom pitanju.

Govoreći o podacima koji će biti uneseni u Registar iz evidencija kojima raspolaže ovo ministarstvo ministar Bukvarević je naglasio da će oni biti podložni ispravkama i korekcijama, kao što je bilo i sa podacima koji su prvobitno objavljeni, ukoliko se ne slažu sa podacima u arhivama koje posjeduju grupe za vođenje vojnih evidencija.

Podsjećanja radi, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata preuzelo je podatke od bivšeg Federalnog ministarstva odbrane koje je imalo evidenciju pripadnika Oružanih snaga RBiH te ja na osnovu tih podataka Registar sačinjen i javno objavljen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.