Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane, da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u BiH.

Prema podacima Instituta za nestale osobe, u BiH se još uvijek traga za 7.191 osobom, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Naše majke, braća, očevi, sestre i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na Bikavcu, u Pionirskoj, u Kozarcu, na Korićanskim stijenama, u Omarskoj, Vlasenici, Potočarima, Glogovoj, Kolibama Gornjim, Foči, Bratuncu, Srebrenici, Prijedoru, Vrbanjcima, Kotor-Varošiu, Zvorniku, Doboju, Kalinoviku, Osmacima, Nevesinju, Gackom i mnogim drugim mjestima, imaju jednu zajedničku želju, da pronađu kosti njihovih najmilijih – naglasio je Salkić.

Zbog toga, zajednički mora se, kaže, nastaviti više raditi na ovom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati.

-Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop – dodao je Salkić, povodom Međunarodnog dana nestalih.

Nažalost, ukazao je da smo posljednjih godina svjedoci bolne činjenice da su mnoge majke preminule, a da nisu pronašle kosti svojih muževa i sinova.

Salkić ističe da je to još jedna velika nepravda prema preživjelim žrtvama, koje se svakog dana nadaju pozivu iz identifikacijskih centara.

-Istovremeno, nažalost, svjedoci smo da 23 godine od okončanja oružane agresije na BiH, postoje institucije i pojedinci u bh. entitetu RS, koji su spremni i dalje skrivati masovne grobnice i otežavati proces traženja nestalih osoba. Mi ih u ime porodica i preživjelih žrtava, ali i u ime cijelog civiliziranog svijeta, još jednom pozivamo da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu jednu vrstu olakšanja i satisfakcije porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj. Oni koji znaju, a ne učine ništa, moraju znati da će cijeli život na savjesti nositi živote nedužno ubijenih svojih sugrađana, među kojima je veliki broj vršnjaka njihove djece, ali i beba i trudnica - kazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.