open-navfaktor-logo
search
BIHAMK
Pojačan promet vozila u gradskim centrima
Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.
29.06.2020. u 07:57
get url
text

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf. Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14-dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz HR nema ove obaveze. Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka.

Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopćio je BIHAMK.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Tuzla- Orašje zbog radova u tunelu Ormanica saobraćaj je obustavljen. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjeravaju se novoizgrađenom saobraćajnicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.
Šićki Brod-Srebrenik, zbog sanacionih radova u blizini petlje Šićki Brod saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Također, radovi se izvode i u naseljima Drenik i Brgule, gdje se saobraća jednom trakom.
M-4
Jelah-Doboj, zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice, saobraća se privremenom obilaznicom.
Prijedor-Kozarac (lokalitet Kalate) zbog sanacije klizišta saobraća se usporeno, obilaznicom koja se nalazi uz magistralni put.
M-5
Jajce, most na ulazu u grad, u toku su sanacioni radovi, postavljeni semafori (naizmjenično propuštanje vozila).
Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
Jajce-Donji Vakuf, (tunel Vinac), zbog sanacionih radova u tunelu , saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.
Kiseljak-Busovača, na dvije dionice (Busovača-Draga i Jehovac-Brestovsko) u toku je sanacija kolovoza, zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom.
Gromiljak-Blažuj (Han Ploča-Kobiljača), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene kraće obustave.
M-6
Ljubinje-Trebinje, zbog sanacionih radova u mjestu Tulje, saobraća se obustavlja svaki dan (osim nedjelje) od 08 do 14 sati.
Grude-Ljubuški (ulaz u Ljubuški), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-14.1
Pelagićevo-Gradačac (Turić), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 08:15 do 15:05 sati radnim danima, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-15
Livno (raskršće Gorica), zbog radova na rekonstrukciji raskršća saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
M-16
Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Livno-Kamensko, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).
M-16.2
Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (Gračanica), zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bunte saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.
Prozor- Jablanica (Lug), zbog radova na sanaciji slijeganja trupa ceste i potpornog zida, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-17
Doboj-Šešlije (Johovac-Rudanka), na mjestu izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom.
Jošanica-Stup, zbog radova na sanaciji mosta u naselju Reljevo, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na alternativne pravce.
Ostrožac-Jablanica, zbog sanacionih radova, saobraća se jednom trakom naizmjenično
Ilidža-Blažuj, zbog radova na redovnom održavanju, povremeno se saobraća usporeno.
Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.
Zenica-Nemila, u toku su radovi u tunelu Vranduk II (Zenica-Nemila) zbog čega se od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
M-17.5
Grude-Posušje (na 2 km od Gruda prema Posušju) zbog sanacionih radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-18
Olovo-Semizovac (most preko rijeke Ljubine) sanacioni radovi, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).
Kladanj-Živinice (Vitalj), zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Kladanj centar, zbog sanacionih radova na mostu saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Sarajevo-Vogošća (skretanje za Blagovac), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraćaj je preusmjeren na privremenu obilaznicu.
Sarajevo-Trnovo, zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
M-19.2
Ormanica-Gradačac (Kerep), u toku su sanacioni radovi zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

REGIONALNI PUTEVI
R-412 Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce),zbog sanacionih radova saobraćaj je od 08 do 16 sati (osim nedjeljom) potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.
R-413 Turbe-Skender Vakuf, zbog radova na sanaciji odrona saobraća se usporeno uz povremene kraće obustave.
R-425 Međugorje (Tromeđa)-Trebižat zbog radova na asfaltiranju od 07:30 do 18 sati saobraćaj je obustavljen na dionici most Miletina-kamp naselje „Bungalovi“. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj iz pravca Čapljine preusmjerava se desno, prije mosta za Međugorje, a iz pravca Čitluka na „Mostarska vrata“.
R-445 Podlugovi-Lješevo (most na rijeci Stavnji-Lješevo), zbog sanacionih radova od 07 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-445 Moštre- Visoko (naselje Moštre), zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce. Za vrijeme izvođenja radova putnički saobraćaj je preusmjeren na lokalnu cestu Šareni Hanovi- nadvožnjak- Donja Zimča a teretni na autoput A-1 Kakanj- Visoko.
R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.
R-907 Pendičići (od M-18 1000 m prema mjestu Brutusi), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-960 Babin do-Gornja Grkarica, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. U funkciji su alternativni pravci.

KANTON SARAJEVO
- Zbog asfaltiranja u noćnim satima (22 do 05:30 sati) obustavlja se saobraćaj u ulici Safeta Hadžića (na dijelu od kraka raskrsnice koji vodi prema ulicama Albanska, Hadži Mustafe Penjave do Suda BiH u dužini od cca 700 metara). Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.
- Zbog radova na izgradnji vodovodne mreže u vremenu od 08:30 do 16:00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Hamida Beširevića (od raskrsnice sa ulicom Fadila Jahića Španca do raskrsnice sa ulicom Breka) i u ulici Gornja Breka (od raskrsnice sa ulicom Breka do raskrsnice sa ulicom Panjina Kula.
- Zbog izvođenja sanacionih radova etapno se obustavlja saobraćaj u ulici XII Hercegovačke brigade (Hadžići). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Garovci-XII Hercegovačke brigade i obratno.
- Zbog radova na izgradnji gasne mreže, obustavlja se saobraćaj u ulici Hrasnička cesta (od raskrsnice sa ulicom Igmanska cesta do raskrsnice sa ulicom Igmanskih bataljona). Za vrijeme obustave alternativni pravac je ulicama Igmanska cesta i Igmanskih bataljona.
- Etapne obustave u ulici Franca Lehara od 08 do 16 sati. Za vrijeme obustave povremeno se propuštaju vozila pravnih i fizičkih lica, a moguće je koristiti i lokalne saobraćajnice.
- Zbog sanacionih radova, obustavlja se saobraćaj od 08 do 17 sati u ulici Brezanska (od spoja sa ulicom Safeta Zajke do raskrsnice sa ulicom Safeta Ahmetspahića). Alternativni pravac za vrijeme obustave je Brezanska-Brezanska čikma-Viteška-Safeta Zajke i obratno.
- Zbog sanacionih radova etapne obustave saobraćaja od 07 do 17 sati u ulici Amira Krupalije (od raskrsnice sa ulicom Safeta Isovića u dužini od cca 300 metara).
- Zbog utovara i istovara građevinskog materijala od 08 do 20 sati u ulici Radenka Abazovića saobraćaj se obustavlja u trajanju od 60 minuta (nakon čega se vozila propuštaju 60 minuta).
- Zbog radova na izgradnji gasne mreže dolazi do etapnih obustava saobraćaja na dijelu lokalnog puta koji spaja naselje Binježevo i Miševiće.
- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Plandište, Bare kod Stupa, Ivana Cankara, Srđana Aleksića, Betanija, Branilaca Šipa, Džemala Bijedića (od IX do VII transferzale), Fra Matije Divkovića, Bulevar Meše Selimovića (uz tramvajsko stajalište "Otoka", smjer Baščaršija-Ilidža), Čobanija i Hamdije Kreševljakovića, saopćeno je iz BIHAMK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.