Podsjetio je da je prošle sedmice u Goraždu evidentirana veća grupa stranih državljana, bez identifikacionih dokumenata.

- Patrola policije je 7. maja pronašla tri grupe stranih državljana od ukupno 60 osoba za koje se sumnja da su ilegalni migranti porijeklom iz Afganistana, među kojima je bilo i 22 maloljetne djece. Oni su predati na daljnji rad službenicima Ministarstva sigurnosti BiH - terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Goraždu, na daljnje postupanje - pojasnio je Kamenica uz napomenu da je 31 osoba registrirana i tokom aprila.

Istakao je da se s boljim vremenskim prilikama, u narednom periodu očekuje i prolazak većeg broja migranata kroz ovaj dio BiH.

- Pretežno oni dolaze iz pravca Čajniča, odnosno Crne Gore i uglavnom mi poduzimamo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti. Migrante koje zateknu, naše patrole legitimišu, obavijeste Graničnu policiju BiH i, ako se radi o vojno sposobnim obveznicima GP dolazi po njih i vraćaju ih u državu iz koje su došli. Ukoliko se radi o porodicama s malom djecom, starijim ili bolesniima, oni se predaju terenskom centru Službe za poslove sa strancima Goražde i oni poduzimaju daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti - pojasnio je Kamenica.