open-navfaktor-logo
search
Grupa J
Pohod na EURO: Zmajevi večeras kod uzdrmanih Slovaka
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Bratislavi protiv Slovačke igra drugi meč grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
26.03.2023. u 08:48
get url
text

Zmajevi su odlično krenuli u kvalifikacioni ciklus i u prvom kolu u Zenici savladali Island sa 3:0, dok su Slovaci na domaćem terenu remizirali sa Luksemburgom (0:0). Slovačka je u krizi igre i rezultata, pod vodstvom novog selektora Francesca Calzone u šest utakmica nisu osjetili slast pobjede, a imaju četiri vezana remija.

Bh. tim je do pobjede nad Islandom došao bez kapitena Edina Džeke. Najbolji strijelac u historiji BiH imao je problema s leđima, a ohrabrujuća informacija je da je Dijamant odradio posljednji trening i mogao bi biti u sastavu za utakmicu. Faruk Hadžibegić ni u ovom meču ne može računati na Seada Kolašinca.

- Mnogo je lakše kada se takmičenje otvori pobjedom, lakše se radi, lakše se priprema naredna utakmica. Međutim, objektivno i ako pobijedimo ima još osam utakmica. Naš cilj se zna, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Nema euforije nakon jedne pobjede, treba ostati miran. Naravno da bismo mi voljeli da pobijedimo, ali nešto se pita i protivnik.

Selekcija Slovačke je jako kvalitetna ekipa i rezultat protiv Luksemburga nije negativan jer će i Luksemburg biti kandidat za to drugo mjesto. Bit će teško , šta god bude ništa nije riješeno, a naravno da ćemo pokušati da napravimo najbolji rezultat za nas. Respekt domaćinu, imaju ambicije i novog selektora, dobre igrače, tako da je sve otvoreno pred meč - rekao je selektor Zmajeva Faruk Hadžibegić.

Selektor Slovačke Francesco Calzona nalazi se pred velikim pritiskom tamošnje javnosti. Pred utakmicu je kazao kako njegovi igrači posebnu pažnju trebaju obratiti na Edina Džeku, ako bude igrao, te Radeta Krunića.

- Svi znamo da moramo popraviti mnoge stvari. Moramo biti bolji kako bismo mogli razmišljati o dobrom rezultatu. Želimo učiniti sve da pobijedimo - poručio je strateg Slovaka s italijanskim pasošem.

BiH i Slovačka igrali su do sada četiri međusobna duela. Naš tim slavio je tri puta, a Slovaci su se jednom radovali.

Vrijedi istaknuti da je Slovačka lišena usluga kapitena i Džekinog saigrača iz Intera Milana Škriniara. On je zbog povrede leđa propustio i utakmicu protiv Luksemburga.

Meč se igra na Nacionalnom stadionu u Bratislavi. Za glavnog sudiju određen je Italijan Marco Di Bello.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.