open-navfaktor-logo
search
Ponovo reagirali
"Pogrešno shvaćeni": Ruska ambasada poslala obrazloženje stava o NATO-u Komšiću, Turković i SDA
Ruska ambasada u BiH saopćila je danas da se zahvaljuje svima na ocjeni njihovog nedavnog komentara po pitanju NATO-a.
23.03.2021. u 10:08
get url
text

VEZANI TEKST - Rusija upozorila: Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak, reagovat ćemo

Istovremeno, kažu da vjeruju da bi se za dublje razumijevanje njegove suštine trebalo upoznati s tekstom izjave, a ne donositi zaključke na osnovu njenog proizvoljnog izlaganja.

- U vezi s tim naša obrazloženja poslana su članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministrici vanjskih poslova Biseri Turković i Press službi SDA- navode iz ruske ambasade.

Podsjećamo, 18. marta iz Ambasade Rusije u BiH poručeno je:

- U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak, a povodom "reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO".

VEZANI TEKST - Oštre reakcije na upozorenje Rusije zbog približavanja BiH NATO-u: "Mi smo odluku donijeli, neće nam oni diktirati"

- Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve "za" i "protiv", da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju - navodeno je u saopćenju za javnost 18. marta. 

Uslijedile su oštre reakcije i iz NATO saveza, Američke ambasade u BiH, a reagirali su i bh. zvaničnici. 

- NATO saveznici nastavit će pomagati Bosni i Hercegovini kako bi napredovala prema svom cilju pridruživanja euroatlantskoj zajednici i podržavati Oružane snage BiH kada reaguju u kriznim situacijama i pružaju pomoć u nekom drugom obliku. Saopćenje Ambasade Ruske Federacije još je jedan jasan kontrast između pomoći koju Bosni i Hercegovini nude NATO saveznici i naši EU partneri i onoga što nudi Rusija. Odnos NATO saveza sa BiH usmjeren je na reforme od kojih korist imaju svi građani i koje su komplementarne sa putem BiH ka EU - poručeno je iz Ambasade SAD-a. 

Nijedna treća strana nema pravo intervenisati ili staviti veto na takav postupak, kazali su iz sjedišta NATO-a. 

- Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlo. NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo koje potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti - istakla je Oana Lungescu, portparolka NATO-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.