open-navfaktor-logo
search
Izvještaji
Pogoršani uvjeti poslovanja u Njemačkoj
Industrija eurozone u septembru je zabilježila najveći pad u posljednjih sedam godina, pokazalo je mjesečno istraživanje kompanije Markit
01.10.2019. u 19:47
get url
text

Industrija eurozone u septembru je zabilježila najveći pad u posljednjih sedam godina, pokazalo je mjesečno istraživanje kompanije Markit. 

U istraživanju se navodi da je u eurozoni smanjena i potražnja, a najsnažnije su pogoršani uvjeti poslovanja u Njemačkoj.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji eurozone pao je u septembru za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, čime je pao na ukupno 45,7 bodova, najniže od oktobra 2012. godine.

- Septembarski PMI signalizira pad industrijske proizvodnje na tromjesečnom nivou za više od jedan posto, što predstavlja ozbiljan teret za bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju", saopćeno je iz kompanije Markit.

Pad aktivnosti odražava slabljenje potražnje, kako inozemne tako i domaće, ukazujući na podatak prema kojem su ukupne nove narudžbe u prošlom mjesecu također zabilježile najveći pad od oktobra 2012. godine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.