open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Pogoršana epidemiološka situacija: Vlada KS razmatra nove mjere
Sutra bi trebala biti održana sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrana i mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u borbi protiv koronavirusa.
02.03.2021. u 20:43
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio za medije kako će se prijedlog novih mjera naći na sutrašnjoj sjednici Vlade KS-a. Prema riječima Forte, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u KS-u, moguće je uvođenje restriktivnih mjera u smislu skraćenja radnog vremena.

U Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata testiran 901 uzorak na koronavirus od čega je pozitivnih 348. Preminulo je pet osoba. Jučer je u Kantonu Sarajevo prijavljeno 274 zaraženih, što potvrđuje značajno povećanje broja zaraženih na dnevnom nivou.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je naredbu koja je stupila na snagu 25. februara.

Između ostalog, ovom naredbom zabranjena je organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 30 lica, organizacija za sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), kao i organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Naređeno je propisno nošenje zaštitnih maski, kao i obavezno propisno pridržavanje zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Naređena je i organizacija radnog vremena u periodu od 5 do 23 sati svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpe stanice, objekti za smještaj i dr.), priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, i dr.) i svim tržnim centrima uz obavezno prisustvo COVID redara u okviru radnog vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.