open-navfaktor-logo
search
Prati demonstracije
Pogođen u čelo: Fotoreporter četvrti put ranjen od izraelskih snaga
Cadallah je prvi put ranjen 22. marta 2018. godine, kada je pogođen u desnu šaku
14.09.2019. u 15:55
get url
text
Ali Cadallah, fotoreporter Anadolu Agency
Ali Cadallah, fotoreporter Anadolu Agency

Ali Cadallah, fotoreporter Anadolu Agency (AA) koji prati mirne demonstracije "Marš za veliki povratak", ranjavan je četiri puta od izraelskih snaga, javlja AA.

Cadallah je prvi put ranjen 22. marta 2018. godine, kada je pogođen u desnu šaku. Ovaj slučaj je imao bolne posljedice za Cadallaha, koji nakon toga više nije mogao u potpunosti koristiti svoju desnu šaku.

Nesretni fotoreporter je 25. maja 2018. godine ranjen po drugi put, kada mu je kapsula bombe bačene od strane izraelskih snaga probila neprobojni prsluk.

Mjesec dana nakon grudnog koša, Cadallah je 22. juna 2018. godine treći put ranjen, ovog puta u lijevu šaku.

Cadallah je 30. avgusta tokom mirnih demonstracija "Marš za veliki povratak" pogođen gumenim metkom u čelo. Govoreći o trenutku napada, Cadallah navodi kako je tog dana kao i svaki put uzevši svu svoju opremu koja ukazuje na to da je fotoreporter, krenuo sa ekipom AA na mjesto gdje se održavaju demonstracije.

Dvadesetdevetogodišnji Cadallah ističe kako je nakon par uslikanih fotografija osjetio da je pogođen u čelo.

"U tom trenutku sam izgubio vid. Srušio sam se i osjetio jaku bol. Čelo mi je krvarilo. Onesvijestio sam se dok su me nosili prijatelji koji su pomislili da sam poginuo i postao šehid."

Cadallah je prvo odvezen u bolnicu koja se nalazi na mjestu gdje se održavaju demonstracije, a nakon ukazane prve pomoći prebačen je u medicinski kompleks Al-Shifa gdje mu je rana sašivena sa 12 konaca.

Govoreći o jakim bolovima koji su uslijedili nakon posljednjeg ranjavanja, Cadallah kaže da je izgubio apetit te da zbog jakih bolova nema miran san.

Nakon zarastanja velike rane na čelu, Cadallah planira estetsku operaciju koja će prikriti ožiljak, a izraelske napade na novinare ocjenjuje kao napor za sprečavanje upoznavanja ostatka svijeta sa zločinima koji se događaju.

Cadallah je pozvao međunarodne i regionalne institucije da brane prava novinara, da priznaju da je Izrael kriv za napade na palestinske novinare, te da ih brani od Izraela. Šef vladinog ureda za medije Selamet Maruf je u svojoj ranijoj izjavi kazala kako su od marta 2018. godine u izraelskim napadima smrtno stradala dva novinara, a da ih je 360 ranjeno.

Maruf navodi kako Izrael tokom napada namjerno cilja novinare koji svoj posao obavljaju daleko od demonstracija, odjeveni u neprobojne prsluke.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije "Marš za veliki povratak". Demonstranti traže povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine. U intervenciji izraelskih vojnika na mirnim protestima od početka godine je ubijeno preko 200 Palestinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.