open-navfaktor-logo
search
Koeficijent inteligencije
Pogledajte koje zemlje svijeta imaju najveći prosječni IQ
Koeficijent inteligencije (IQ) je mjera ljudske inteligencije. Ljudi koji žele da im se izmeri IQ polažu standardizovane testove i dobijaju ocjenu koja rangira njihov nivo inteligencije. Što je veći IQ rezultat, to se ta osoba smatra inteligentnijom.
02.12.2022. u 13:37
get url
text

IQ rezultati obično odražavaju kvalitet obrazovanja i resursa dostupnih ljudima u njihovoj lokalnoj geografskoj regiji. Područja svijeta sa nižim IQ rezultatima obično su siromašnija i manje razvijena, posebno u oblasti obrazovanja, u poređenju sa zemljama sa višim IQ rezultatima. Mnogi istraživači također koriste IQ kako bi odredili najpametnije zemlje na svijetu.

IQ mapa iznad zasjenjuje svaku zemlju ovisno o tome koliko je visok prosječan IQ rezultat. Tamnija nijansa ljubičaste ukazuje na niži IQ rezultat. Nasuprot tome, zemlje s višim prosječnim IQ rezultatom izgledaju crveno-narandžaste boje.

Koja zemlja ima najveći prosječni IQ?

Prema studiji istraživača Richarda Lynna i Davida Beckera sa Instituta Ulster iz 2019. godine, najviši prosječni IQ rezultati na svijetu pripadaju Japancima, a iza njih su građani Tajvana i Singapura. 

Top 10 zemalja s najvišim prosječnim IQ - Institut Ulster 2019:

1. Japan - 106,49
2. Tajvan - 106,47
3. Singapur - 105,89
4. Hong Kong (Kina) - 105,37
5. Kina - 104.10
6. Južna Koreja - 102,35
7. Bjelorusija - 101,60
8. Finska - 101,20
9. Lihtenštajn - 101,07
10. Holandija i Njemačka (neriješeno) - 100,74

Važno je napomenuti da Lynn studije, iako su sveobuhvatne, imaju tendenciju da izazovu značajnu debatu. Neki istraživači osporavaju tehnike koje Lynn koristi za izračunavanje procjena kada nedostaju čvrsti podaci.

Kao što podaci pokazuju, postoji širok raspon prosječnih IQ rezultata širom svijeta. Neki istraživači dijele zemlje svijeta u rangirane kategorije na osnovu njihovih prosječnih IQ rezultata. Ovi prosjeci su dobijeni počevši od prosječnog rezultata zemlje u standardnim IQ testovima (uobičajena početna tačka), a zatim finim podešavanjem tih rezultata dodatnim mjerenjima, kao što su nacionalne procjene iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, uz istovremeno uračunavanje ukupnog kvaliteta podataka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.