Ponedjeljak, 10.05.2021.

Pogledajte kako teku radovi na izgradnji najveće pritvorske jedinice na Balkanu

Delegacija Ministarstva pravde FBiH na čelu sa ministrom Matom Jozićem, te direktorom KPZ-a Sarajevo Farukom Zubčevićem sa saradnicima, obišla je danas gradilište najveće pritvorske jedinice u BiH, koja se gradi na planini Igman.

Na ovom lokalitetu nalazi se objekat za izdržavanje kazne zatvora Igman kao sastavni dio kompleksa sarajevskog KPZ-a.

Posjetioci su obišli novoizgrađenu infrastrukturu objekta B ovog kompleksa, te fortifikacione segmente koji će činiti sastavni dio pritvorskog kompleksa, koji se finansira sredstvima EU, a koji će s obzirom na 150 ćelija za izdržavanje kazne pritvora visokog sigurnosnog integriteta predstavljati bitan segment i ujedno početak reforme pravosuđa.

Konkretno, na ovaj način će se stvoriti dovoljni kapaciteti za opsluživanje potreba za pritvora dva najveća suda u regiji Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu, odnosno uslovi za što efikasnije funkcionisanje i proširivanje kapaciteta sudske policije u smislu prostorija za zadržavanje i proširenje radnih prostorija Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Utvrđeno je da radovi napreduju predviđenom dinamikom, te da se u potpunosti poštuju sve norme koje su regulisane pozitivnim zakonskim propisima građevinarstva, kao i uz poštivanje sigurnosno epidemiološkog aspekta koji je prouzrokovala pandemija virusa COVID-19.

Prethodno je u potpunosti regulisan ZK operat tla u površini od oko 500 duluma zemlje, što je jedna od tačaka Strategije borbe protiv korupcije i Akcionog plana za period 2017-2021. godine.

Druga faza radova je planirana za maj ove godine, a ti radovi finansiraju se sredstvima EU delegacije uz stalni kontakt sa nadležnim iz VSTV-a s obzirom na njihovu diskriptnu nadležnost, nakon čega će biti finalizirana cjelina najveće pritvorske jedinice na Balkanu, a što se smatra za velikim uspjehom Federalnog ministarstva pravde, a posebno kada se tome doda i nastavak gradnje zatvora u Mostaru.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh