open-navfaktor-logo
search
Godišnjica na Klisu
Pogledajte kako Milanović i Plenković pjevaju "Lijepa li si", pjesmu kojom se veliča tzv. Herceg-Bosna
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer te zemlje Andrej Plenković pjevali su pjesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona, omiljenog pjevača hrvatske desnice, kojem su proteklih godina zabranjeni nastupi diljem Evrope.
29.04.2022. u 07:55
get url
text

Sve se dogodilo jučer na Klisu, gdje je obilježena 31. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade Pauci, piše Index.hr.

U pjesmi "Lijepa li si" jedan od stihova glasi:

"Herceg-Bosno, srce ponosno."

Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ Hrvatske i HDZ iz BiH 18. novembra 1991. godine, a 28. augusta 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tokom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996, finansirala i organizirala tu samozvanu republiku.

Zoran Milanović "u elementu" FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i u nekoliko kadrova spota pjesme "Lijepa li si".

Zbog zločina počinjenih na području Herceg-Bosne, između ostalih, pravomoćno su osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji još služi zatvorsku kaznu od 25 godina, te bivši ministar odbrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

Podsjetimo da je i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović također voljela pjevati ovu pjesmu.

Ona je naime, tokom posjete SAD-u 2018. godine, dok je bila posebna gošća na obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA), snimljena kako pjeva "Lijepa li si".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.