Pogledajte kako će izgledati učionice u školama Fondacije Maarif

objavljeno: 07.02.2018. u 13:12

Nakon što je sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH potpisan Ugovor o iznajmljivanju objekata u nekadašnjem kampusu školskog centra na Mojmilu za potrebe predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, turska Fondacija Maarif počela je vršiti rekonstrukciju i opremanje objekata po vrhunskim standardima. Kanton Sarajevo naredne školske godine postaje bogatiji za jedan moderan školski centar.

- Fondacija Maarif osnovana je u junu 2016. godine od strane Vlade Republike Turske, a jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu. Fondacija je od svog osnivanja otvorila predstavništva u 34 zemlje svijeta, te osnovala 108 škola. Otvaranjem predstavništva u BiH, namjera je dati doprinos u razvijanju obrazovnog sistema ove zemlje. Jedan ovakav školski centar u kojem su tri nivoa obrazovanja po visokim standardima, sa kvalitetnim nastavnim i stručnim kadrom i modernom opremom sigurno će doprinjeti stvaranju snažnih obrazovnih temelja budućih generacija.

Tender za odabir izvođača je okončan i radovi na rekonstrukciji objekata počinju, a oprema za kabinete i sve nastavne aktivnosti je naručena - objašnjava Salih Sagir, koordinator Fondacije Maarif za Balkan.

Zahtjevi za osnivanje predškolske ustanove, osnovne i srednje škole Maarif su podneseni, a elaborati su već dobili pozitivno mišljenje stručne komisije pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS. Procedura do konačne registracije još traje, ali smo uvjereni da će vrata škola u školskoj 2018/19 godini biti otvorena za učenike i da će prazni kampus školskog centra na Mojmilu ponovo služiti svojoj namjeni. Važno je istaći da Fondacija planira osigurati stipendije za nadarenu djecu, finansijsku podršku za djecu slabog imovinskog stanja, a ni djeci sa posebnim potrebama neće izostati podrška.

-Koristeći savremenu tehnologiju i opremu, nove metode edukacije, uz kvalitetnu podršku domaćeg stručnog nastavnog kadra, kroz kreativne umjetničke radionice, brojne vannastavne aktinosti, te izvođenjem nastave na bosanskom, engleskom i turskom jeziku po Nastavnom planu i programu KS, Maarif obrazovne institucije će vrlo brzo postati prepoznatljive po svom kvalitetu obrazovanja ne samo u Sarajevu, nego ubrzo i u drugim gradovima BiH- kaže Sanel Mušović, savjetnik za obrazovanje Fondacije Maarif u BiH.

Predsjednik "Maarif vakufa" u Turskoj Birol Akgün, nedavno je u magazinu Stav pojasnio djelovanje ovog vakufa u našoj zemlji.

-Bosna i Hercegovina jedna je od država u kojima je "Maarif vakuf" već prvih dana svog postojanja otvorio predstavništvo, tako da već godinu imamo svoj ured u Sarajevu, a radimo i na otvaranju osnovnih i srednjih škola širom BiH. Želimo pružiti kvalitetno obrazovanje uz podršku Vlade Turske, jer smatramo da je obrazovanje jedno od najvažnijih investicija. Želimo i time doprinijeti razvoju BiH, a za početak planiramo otvoriti naše škole u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Mostaru - kazao je Akgün, ističući da iza "Maarif vakufa" ne stoji nikakva skrivena ideologija ili politika.