open-navfaktor-logo
search
Najbolje fotografije
Pogledajte fascinantne prizore: Život divljine u fotografijama
Takmičenje Wildlife Photographer of the Year, koje se organizira već 55 godina, postalo je jeno od najprestižnijih takve vrste na svijetu
16.10.2019. u 21:32
get url
text

Ovo nije čudan raspored antena na bubi, već plodna tijela „zombi gljiva" koje preuzimaju kontrolu nad insektom. Osvajanje je završeno, pa će gljiva uskoro krenuti u potragu za novom žrtvom. Fascinantne fotografija Franka Deschandola su dobile pohvalu na godišnjem takmičenju Wildlife Photographer of the Year (WPY).

- U početku sam se pitao šta bi moglo da bude to čudno stvorenje. Onda sam prišao bliže i bio sam zaista fasciniran pogledom i simetrijom gljiva - rekao je on za BBC. 

Frank je vidio i neke druge parazite, ali nijedna nije bila tako fotogenična. Parazitiranje, gdje jedan organizam živi na račun drugog, jedno je od velikih čuda evolucije. A ponekad to može da postane predivno i sofisticirano. U ovom slučaju, gljiva se širi unutar insekta, preuzimajući hemijsku kontrolu nad stvorenjem i primoravajući ga da se popne. Kada dostigne pogodnu visinu - za gljivu - insekt će se blokirati na stabljici i uginuti.

Takmičenje koje se organizira već 55 godina postalo je jedno od najprestižnijih takve vrste na svijetu. Za ovogodišnje nadmetanje stiglo je oko 50.000 prijava.

Frankova fotografija je veoma pohvanjena u kategoriji biljaka i gljiva.

Brojne fotografije koje su također dobile ovo priznanje nalaze se u nastavku teksta.

Velika mačka i pas 


Foto: Peter Haygarth/WPY2019

Afrički divlji psi su poznati kao vrlo dobri lovci. Ali ne i u ovom slučaju. Ovaj usamljeni gepard je upravo uspio da pobjegne. Fotografija je nastala u rezervatu u Južnoj Africi. Kategorija - Ponašanje: Sisari.

Krug života

Foto: Alexander Mustard/WPY2019

Jato riba u Crvenom moru. Kruženje je način za upoznavanje prije parenja riba, ali i način za odbijanje predatora. Kategorija - Crno-bijelo.

Srećna pauza

Foto: Jason Bantle/WPY2019

Ženka rakuna je izbacila glavu kroz šoferšajbnu automobila iz 1970-ih u u Kanadi. Auto je koristila kao sigurno mjesto za odgajanje mladunaca. Rupa je bila premala za kojote predatore . Kategorija - Urbana divljina.

Dodir povjerenja

Foto: Thomas Peschak/WPY2019

Radoznali mladi sivi kit prilazi rukama spuštenim sa turističkog broda u laguni San Ignjacio, Meksiko. Majke i mladunci u laguni aktivno traže kontakt sa ljudima kako bi ih oni dodirivali po glavi ili im trljali leđa. Kategorija - Fotonovinarstvo divljeg svijeta.

Oklop za larvu

Faktor: Minghui Yuan/WPY2019

Ova zapetljana struktura je kavez kakuna u kojem je čahura moljca Cina. Gusjenica plete mrežu kako bi se zaštitila od grabljivica tokom svoje metamorfoze u odraslog moljca. Kategorija - Ponašanje: beskičmenjaci.

Otpad na plaži

Foto: Matthew Ware/WPY2019

Zagađenje okeana ostavlja za sobom posljedice. Ova Kempova morska kornjača udavila se od alata za ribolov koji je bio pričvršćen za stolicu za plažu. Fotografija je snimljena u Alabami. Kategorija - Fotoreporterstvo divljih životinja.

Posljednji izdisaj


Foto: Adrian Hirschi/WPY2019

Novorođenče nilskog konja napada mužjak u plićaku jezera Kariba u Zimbabveu. Ovo ponašanje je rijetko, ali može se dogoditi ako postoji konkurencija za prostor ili mužjak želi da nametne svoju dominaciju. Kategorija - Ponašanje: Sisari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.