open-navfaktor-logo
search
Mundijal 2022
Pogled u budućnost: Brukanje Zmajeva može imati velike posljedice
Bilo bi formirano deset grupa sa po pet i šest reprezentacija, a direktan plasman na Mundijal izborit će deset pobjednika grupa
17.10.2019. u 21:21
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je gotovo sve šanse da kroz kvalifikacije izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Izvjesno je da će se Zmajevi kroz baraž boriti za EURO, a od prostala dva meča u kvalifikacijama (Italija i Lihtenštajn), te play-offa Lige nacija ovisit će sudbina našeg tima i kada je u pitanju borba za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Iako još nema zvaničnih informacija kada će biti žrijeb grupa za Mundijal, te kako će izgledati format takmičenja, izvjesno je da će za što bolju startnu poziciju biti važni novembarski i martovski nastupi našeg tima. Novo brukanje Zmajeva, kakvim smo svjedočili na gostovanjima u Finskoj, Armeniji i Grčkoj, može imati velike posljedice i u borbi za SP.

Pretpostavka je da će se šeširi određivati na osnovu FIFA rang-liste na kojoj BiH trenutno ne kotira najbolje. Od evropskih selekcija, trenutno smo na 26. mjestu (46. na svijetu) i to znači da smo u trećem šeširu. A svaki novi kiks mogao bi nas "poslati" u četvrti šešir, što znači da bi put u Katar bio mnogo teži.

Prema za sada dostupnim informacijama UEFA kvalifikacije za SP 2022 trebale bi se igrati u 2021. godini (od marta do novembra). Bilo bi formirano deset grupa sa po pet i šest reprezentacija, a direktan plasman na Mundijal izborit će deset pobjednika grupa.

Preostala tri mjesta (Evropa bi trebala imati 13 učesnika na SP) popunit će se kroz baraž u kojem bi igrali drugoplasirani timovi iz svake grupe, te dva pobjednika Lige nacija u sezoni 2020/21. koji ne izbore direktan plasman na SP. Liga nacije za sezonu 2020/21. trebala bi se igrati u septembru, oktobru i novembru 2020. godine. Polufinala i finale baraž za SP na rasporedu su u martu 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.