open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno iz policije
Poginuo rudar u RMU Breza, dvojica prevezena u bolnicu
U Rudniku mrkog uglja Breza danas se dogodila nesreća u kojoj je jedan rudar poginuo, a dvojica su zadobila povrede, potvrđeno je za Faktor iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.
14.01.2021. u 15:17
get url
text

Prema riječima Aldine Alić, glasnogovornice MUP-a ZDK, policiji je prijavljeno da je oko 13.30 sati došlo do nesreće u rudniku.

- Jedna osoba je smrtno stradala, a dvije su zadobile povrede neutvrđenog stepena i prevezene su u Kantonalnu bolnicu Zenica na zbrinjavanje - kazala je Alić. 

U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznate sve okolnosti ove nesreće.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, došlo je do obrušavanja uglja, koji je zatrpao rudare u jami. 

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH, potresen je zbog vijesti iz Breze.

- Pet rudara je obavljalo svoje redvone zadatke kada se u jednoj prostoriji obrušio ugalj na njih. Prema nezvaničnim informacijama, jedan rudar je nažalost preminuo, a četiri su povrijeđena. Ono što znam u ovom trenutku, nisu im ugroženi životi. Ovo je još jedan crni dan za rudare u BiH. Šta da kažem? I onda nam poručuju kako ne smijemo u štrajk, zašto javno objavljujemo da smo za posljednjih pet godina uplatili na ime poreza i doprinosa 315 miliona KM. Zar je to greška? Ma, nije više ništa važno, ni sutrašnji sastanak u Vladi FBiH. Ostali smo bez jednog našeg druga - kazao je Husić za Faktor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.